ФРН і Франція підписали угоди на створення нового танку

Німеччина та Франція підписали угоди на створення нового танку

Німеччина та Франція підписали дві угоди про початок розробки нової основної бойової системи (MGCS) призначеної для заміни танків Leopard 2 та Leclerc у 2030-х роках.

Міністр оборони Німеччини Аннеґрет Крамп-Карренбауер та її французька колега Флоренс Парлі підписали рамкові та імплементаційні угоди щодо створення франко-німецької основної бойової системи наземного бою (Main Ground Combat System – MGCS), про що Федеральне міністерство оборони Німеччини повідомило на своєму веб-сайті 28 квітня, заявивши, що це «важливий сигнал для європейського оборонного співробітництва».

Зокрема міністерство повідомило, що рамкова угода встановлює організацію та структуру управління проєктом MGCS. Мета полягає в отриманні однакової вигоди від співпраці країн, і тому кожна з них забезпечить 50% фінансування.

Фінансове навантаження на країну становить приблизно 75 млн євро на 18-місячне дослідження архітектури системи (System Architecture Definition Study (SADS) Part 1). Кінцевою метою якого є створення нового сучасного бойового танка та поставки перших машин до 2035 року, коли основні танки (Leopard 2 та Leclerc) будуть виведені з експлуатації.

Німеччину представлятимуть Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann (KMW) від імені французької сторони робочу команду сформує Nexter. До 2024 року триватиме фаза демонстрації технологій – визначення архітектури системи та та створення «демонстраторів технологічних систем» (technology system demonstrators – GSDs).

Читати також:Nexter випробовує Leclerc із 140-мм гарматою

У період з 2024 по 2027 рік – створення прототипу, перевірка всіх компонентів на продуктивність та сумісність, що послужить основою для початку серійного виробництва, яке планується на 2028 рік, ймовірно, перша буде тестова партія, що перевірятиметься органами закупівель та військами на відповідність встановленим вимогам та заявленим характеристикам.

Перша серійна машина має бути поставлена в 2035 році. Після надходження танків, навчання екіпажів та технічнного персоналу, початкова експлуатаційна готовність має бути досягнута в 2040 р. – через 55 років після введення в експлуатацію Леопарда-2.

Нагадаємо, що бажання долучитися до проєкту неодноразово висловлювала Польща.