На Ширлані починають будівництво комплексу тренування боям в урбанізованій місцевості

навчальний комплекс бій в урбанізованій місцевості

Другий в ЗСУ навчальний комплекс «бій в урбанізованій місцевості» почали будувати в 235-му міжвидовому центрі підготовки військових частин та підрозділів, що на Миколаївщині.

Зокрема сьогодні відбулись електроні торги щодо закупівлі послуг з будівництва п'яти макетів двоповерхових будинків, для створення навчального місця виконання тактичних дій без бойової стрільби «Населений пункт сільського типу №1», зі стартовою ціною в 3 млн гривень.

Навчальне місце «Населений пункт сільського типу» призначене для відпрацювання тактичних дій в урбанізованій місцевості в складі підрозділу. Зокрема для вивчення особливостей входу, блокування та просування по населеному пункті з вузькими вуличками та щільно розташованими будинками. Об’єкт планується обладнати типовими елементами селища.

У торгах взяли участь два учасника – ТОВ «Партнер-ВС» (Житомир) з ціновою пропозицією 2,95 млн гривень та ТОВ «ЕКО ЕНЕРДЖІ ІНЖИНІРИНГ» (Одеса) з пропозицією 2,888 млн, яке наразі, згідно з протоколом розкриття, очікує рішення по результатам торгів.

Крім того вчора був відмінений аналогічний тендер на спорудження ще п'яти будинків цього ж типу для навчального місця «Населений пункт сільського типу №2». Торги не відбулись з причини подання менше двох тендерних пропозицій. Заявку подало лише ТОВ «Партнер-ВС», із аналогічною ціновою пропозицією у 2 950 000 гривень.

Макет «Двоповерховий металевий будинок», що мають зводити у зазначених навчальних місцях, це збірно-розбірний двоповерховий металевий блок-модуль розміром 12 х 4,8 м, призначений для проведення практичних занять під час відпрацювання тактичних дій.

На Ширлані починають будувати навчальний комплекс бій в в урбанізованій місцевості

Під збірно-розбірним блок-модулем розуміється поділ конструкцій на частини розміром 6 х 2,4 м з можливістю транспортування автомобільним транспортом на невеликі відстані.

Зауважимо, що аналогічний комплекс вже зведений на Львівщині, де у 2018-му витрачено 39,7 млн грн, торік на розширення його функціоналу витратили ще 28 мільйонів, а цьогоріч на завершення розвитку заплановано 72 млн грн. Загалом витрати складуть майже 140 млн.

Зокрема позаторік там зведено 7 будівель, церкву й підземні комунікації. 2019-го завершено ділянку для тренінгу штурмових дій у населеному пункті сільського типу, стрілецькі ділянки за стандартами НАТО, навчальну зону й будівлю для підбиття підсумків (брифінгів).

яворівський навчальний комплекс бій в урбанізованій місцевості

Цього ж року запланували звести наступні об’єкти: «п’ятиповерхова житлова будівля», «лікарня», «готель», «банк», «торговий центр», «поліцейський відділок», «СТО», «ствол шахти» та «підстанція». Окрім цього, задля реалістичності, заплановане фінансування благоустрою території – це стосується доріг та освітлення.

Майже 140 млн витратять на комплекс навчання міським боям

Крім того, на Житомирщині побудували підземний полігон для відпрацювання бійцями Сил спеціальних операцій тактики дій та стрілецької підготовки в умовах обмеженого простору.

Нагадаємо, що цього року до ведення бойових дій в урбанізованій місцевості заплановано підготувати від 8 до 12 батальйонних тактичних груп.