Сили та засоби розвідки Повітряних Сил зразка 2035 року

літак

25 мільярдів гривень ($0,9 млрд) протягом наступних 15 років необхідно витратити на розвиток системи розвідки Повітряних Сил, вважають у командуванні цього виду Збройних Сил України.

Зокрема, про це йдеться у Візії Повітряних Сил 2035, яка схвалена рішенням Військової ради Командування ПС ЗС України від 15 травня 2020 року. Нагадаємо, що ми вже писали про розвиток авіації, зенітних ракетних та радіотехнічних військ.

Система розвідки Повітряних Сил (як складова частина системи розвідки Збройних Сил України) протягом наступних 15 років має забезпечити цілодобове визначення місцезнаходження та розпізнавання у щільному електромагнітному середовищі в повітрі і на землі повітряного противника та виявлення його намірів із підготовки і нанесення ударів із повітря.

Головний пріоритет розвитку сил і засобів розвідки повинен бути наданий відновленню спроможностей з ведення радіотехнічної розвідки (повітряної і наземної) Повітряних Сил.

Також мають бути забезпечені розвиток спроможностей з видової та радіо- розвідки, відповідної інфраструктури і взаємосумісність елементів системи розвідки Повітряних Сил із системою розвідки Збройних Сил України та країн – партнерів НАТО, збільшення інформаційних можливостей і автоматизація ведення розвідки окремим підрозділом і системою у цілому.

Існуюча модель розвідки трансформується до моделі достовірного розпізнавання повітряного противника та виявлення його намірів з підготовки і нанесення ударів із повітря.

Вказана цільова модель передбачає розроблення та прийняття на озброєння:

  • сучасних комплексів радіопеленгування в короткохвильовому та ультракороткохвильовому діапазонах (5-7 комплексів);
  • новітніх комплексів наземної радіотехнічної розвідки (5 комплексів);
  • універсальних контейнерів видової та радіотехнічної розвідки для літаків тактичної авіації (озброєння до 30% літаків тактичної авіації);
  • авіаційного комплексу радіо- і радіотехнічної розвідки (1-2 комплекси);
  • авіаційного комплексу видової радіолокаційної розвідки наземних об’єктів (1-2 комплекси);
  • універсальних наземних пунктів обробки розвідувальної інформації (3 одиниці);
  • оперативно-тактичних розвідувальних безпілотних авіаційних комплексів (6-12 комплексів).

Загальний обсяг ресурсів, потрібних для реалізації заходів розвитку розвідки Повітряних Сил, у коштовно-грошовому вигляді по альтернативних цільових моделях за 15 років оцінюється в 25 млрд грн (у цінах 2020 фінансового року).

Читати також:Обґрунтування функціональної структури перспективного підвісного контейнера оптикоелектронної розвідки

Візія Повітряних Сил 2035 розроблена на основі Візії Збройних Сил України та призначена для визначення раціональних шляхів розвитку Повітряних Сил на період до 2035 року, формування вихідних даних для Державної програми розвитку ЗC України до 2025 року, Програми розвитку Повітряних Сил, інших документів оборонного планування. Візією визначаються призначення та завдання Повітряних Сил у структурі ЗC України, виклики і загрози національній безпеці (у тому числі в повітряному просторі), опис операційного середовища, в якому Повітряні Сили будуть виконувати свої завдання, цільова модель розвитку та вимоги до необхідних спроможностей з оцінкою потреб у ресурсах.