ВМС Польщі замовлять нові судна розмагнічування

Автор: Ганна Марко
Розмагнічування корабля

Інспекція з питань озброєння Міноборони Польщі має намір до кінця липня провести технічний діалог щодо проєкту плавучої станції розмагнічування для ВМС під кодовою назвою Magneto.

Як повідомив інформаційній агенції Defence24 речник Інспекції, на сьогодні вже зареєструвались шість компаній, які виявили бажання взяти участь у діалозі:

  • Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Centrum Techniki Morskiej S.A.
  • Politechnika Gdańska Centrum Morskich Technologii Militarnych.
  • SAES Electronica Submarina.
  • Remontowa Shipbuilding S.A.
  • Griffin Group S.A. Defence Sp.k.
  • Polska Grupa Zbrojeniowa S.A.

Плавучі станції розмагнічування – це судна призначені для здійснення заходів зниження магнітного поля кораблів, з метою підвищення їх стійкості до магнітних мін. Для цього на корпус корабля діють магнітним полем, створюваним за допомогою електричного струму, що проходить через спеціальну кабельну систему, яку намотують навколо корпусу корабля.

Розмагнічування корабля Розмагнічування корабля

Судна не мають аналогів у західних країнах, які для розмагнічування корпусів суден і кораблів використовують стаціонарні берегові установки.

На даний час ВМС Польщі мають два судна цього класу: SD-11 (дислокується у Свіноуйсьце) та SD-13 (Гданська затока), що належать до типу B208. Їхній вік сягає 50 років. Судна мають водотоннажність менше 600 тонн і озброєні двома 23-мм гарматами.

Нагадаємо, що нещодавно Міноборони Польщі прийняло рішення про поновлення проєкту будівництва нового рятувального корабля Ratownik, крім того триває будівництво серії з шести морських буксирів та другого корабля протимінної оборони класу Kormoran II.

Також минулого року було підписано акт приймання корвету Ślązak (241) до складу ВМС Польщі, чим завершилась 18-річна історія будівництва першого корвету після 1991-го року. А Швеція, у відповідь на польський запит, розпочала процес продажу Польщі двох вживаних підводних човнів класу Södermanland (A17) – HSwMS Södermanland та HSwMS Östergötland.