Уряд пропонує надавати ДСНСкам відстрочки від призову

Кабмін пропонує надавати ДСНС-кам відстрочки від призову

Кабінет Міністрів України подав до Верховної Ради законопроєкт №3689 щодо надання права на відстрочку від призову на строкову військову службу особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту на весь час їх служби в ДСНС.

Зазначається, що призов на строкову військову службу осіб рядового і начальницького складу, які проходять службу цивільного захисту, ускладнює виконання органами та підрозділами ДСНС як складової частини сектору безпеки і оборони України завдань за призначенням.

Нагадаємо, що призову на строкову відлягають громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку – а ті хто служить у ДСНС її не має.

Прийняття закону дозволить накопичити та підготувати людські ресурси із числа призовників для комплектування органів та підрозділів ДСНС, що дасть змогу якісно виконувати завдання у мирний час та в особливий період, а також у разі введення надзвичайного стану та проведення цільової мобілізації, вважають у Міністерстві внутрішніх справ, яке підготувало проєкт.

Органи та підрозділи ДСНС як у мирний час, так і в особливий період забезпечують реагування на надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру, гасіння пожеж на всій території держави, здійснюють гуманітарне розмінування місцевості та об’єктів інфраструктури на території Донецької та Луганської областей, виконують завдання з фортифікаційного облаштування оборонних рубежів і доставки гуманітарних вантажів та інші завдання.

Законопроєкт вже без зауважень погоджено Міністерством оборони України.

Проєктом пропонується доповнити абзац восьмий частини тринадцятої статті 17 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” такими словами:

13. Відстрочка від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності надається таким громадянам призовного віку:

поліцейським та особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту – на весь період їх служби

Зауважимо, що необхідність у наданні відстрочок поліцейським та пожежним з'явилась після того як до цих служб дозволили брати тих хто не служив в армії.

Читати також:Не з'являвся до військкомату – забудь про держслужбу, роботу в МВС, МНС та виїзд за кордон