Бронемашину «Дозор-Б» прийнято на озброєння ЗСУ

Бронемашину Дозор-Б прийнято на озброєння ЗСУ

Тактичну бойову колісну машину «Дозор-Б», перший варіант якої був представлений ХКБМ ще у далекому 2004 році, нарешті прийнято на озброєння Збройних Сил України.

Відповідний наказ Міністерства оборони України №245 був виданий 3 липня 2020 року повідомила пресслужба ДК «Укроборонпром». Цьому передували державні випробування та підконтрольна експлуатація, що здійснювалась у 95-й окремій десантно-штурмовій бригаді, яка літом 2016 року отримала перші десять бронетранспортерів «Дозор-Б».

Бронемашину Дозор-Б прийнято на озброєння ЗСУ

Директор ДП «Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О.О. Морозова» Яків Мормило повідомив, що за результатами підконтрольної експлуатації машина була вдосконалена, і наразі це вже зовсім інший зразок військової техніки.

Фахівці ХКБМ постійно покращували характеристики цієї машини, враховуючи зауваження та пропозиції, висловлені в ході проведення державних випробувань та підконтрольної експлуатації. Все це робилося за власний кошт підприємства. Ми виготовили нові вузли для «Дозору», які з позитивними результатами пройшли всі стендові та ходові випробування. Останні зміни до робочої конструкторської документації ми внесли у 2020 році. Тобто, «Дозор-Б» – це дуже сучасний зразок бойової машини. Ми вдячні усім співвиконавцям, команді Міністерства оборони України, Центрального бронетанкового управління та Генерального штабу ЗСУ за пророблену роботу та співпрацю, у результаті якої «Дозор-Б» було прийнято на озброєння

Серійне виробництво цих бронемашин може бути організоване на ХКБМ та Львівському бронетанковому заводі (ЛБТЗ), який виготовив першу партію в 2016 році. Раніше повідомлялось, що потужності «Укроборонпрому» дозволять виготовляти понад 100 бронемашин «Дозор-Б» на рік.

Бронемашину Дозор-Б прийнято на озброєння ЗСУ

Проте, за наявною інформацію цьогорічне державне оборонне замовлення, замість «Дозорів», передбачає придбання 24 польських бронетранспортерів Oncilla («Онцилла») – його вдосконаленої ліцензійної польської версії, за ціною 8,3 млн грн за одиницю. Крім того, в оприлюдненому в лютому 2020 року урядовому звіті, БТР «Онцилла» згадується серед зразків військової техніки, які в 2019 році прийняті на озброєння та постачання Збройних Сил України.

Тактична бойова колісна машина «Дозор-Б» – повнопривідна броньована машина з колісною формулою 4х4. Створена, як багатоцільовий захищений транспортний засіб для перевезення особового складу, озброєння та обладнання масою до 2 тонн. Призначена для використання в підрозділах сухопутних військ, військової поліції, розвідувальних та тилових підрозділах. В залежності від призначення передбачається різне виконання при виробництві: бронетранспортер, санітарна, командно-штабна, розвідувально-дозорна та інші спецмашини.

Дивитись ТТХ «Дозор-Б»

Бронемашину Дозор-Б прийнято на озброєння ЗСУ



Нагадаємо, що з 27 по 30 квітня 2021 року в Києві має відбутися наступна XVII Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека».

Ukrainian Military Pages запрошує вітчизняні компанії на свої сторінки – розмістимо на безоплатній основі Ваші анонси та пресрелізи

наш e-mail: ukrmilitarypages@gmail.com