Бразилія розпочала виробництво винищувачів Gripen E/F

Автор: Андрій Шинко
Бразилія розпочала виробництво винищувачів Gripen E/F

Завод Saab Aeronáutica Montagens у Сан-Бернардо-ду-Кампо в Бразилії – перший завод, що виробляє деталі для нового винищувача Gripen E/F за межами Швеції, розпочав свою роботу.

Це ще одна важлива віха програми – інформують у компанії Saab.

Бразильський завод вироблятиме компоненти планера винищувачів Gripen, які потім будуть доставлятися до кінцевих складальників – заводів корпорації Embraer у Гавіан-Пейшоту (Бразилія) та Saab у Лінчепінгу (Швеція).

У 2014 році Saab підписав з урядом Бразилії контракт вартістю біля $5,4 млрд, який передбачає розробку та виробництво 36 багатоцільових винищувачів четвертого покоління Gripen E/F («Грифон»). У вересні минулого року для польотних випробувань був доставлений перший бразильський Gripen E. З початком виробництва елементів конструкції «Грипенів» на заводі в Бразилії був досягнутий ще один важливий етап цієї співпраці.

Першими компонентами, що випускатимуться на цьому заводі, будуть передня частина корпусу і хвіст, призначені для одномісного винищувача. Тоді завод почне виготовлення аеродинамічних гальм, задньої частини фюзеляжу, крил та фронтального фюзеляжу для двомісної версії.

«Початок виробництва на заводі в Бразилії – ще один приклад передачі технологій у рамках програми Gripen. Завдяки теоретичній та практичній підготовці, що проводилася на заводі Saab у Лінчепінгу для бразильських інженерів та монтажників, нам вдалося створити надзвичайно кваліфіковану бригаду для управління виробничою лінією на заводі в Сан-Бернардо-ду-Кампо. І команда, і сама фабрика працюватимуть відповідно до високих стандартів, які діють на заводі у Швеції», – зазначив Йонас Хельм, начальник підрозділу Saab Aeronautics.

Бразилія розпочала виробництво винищувачів Gripen E/F

Раніше повідомлялось, що за умовами контракту 13 винищувачів будуть повністю виготовлені в Швеції, 8 літаків надійдуть до Бразилії по частинах, а фінальне збирання здійснить бразильська компанія Embraer Defense and Security (підрозділ авіабудівного концерну Embraer). За виробництво і складання ще 15 одиниць (8 одномісних та 7 двомісних) відповідатиме Embraer.

Нагадаємо, що Україна розпочинає пошук єдиного багатоцільового винищувача, який за планом, протягом 2021-2035 років, має замінити у Повітряних Силах ЗС України літаки МіГ-29, Су-27, Су-24М, Су-25, Су-24МР, і шведський Saab JAS-39E/F Gripen попередньо розглядається як один з ймовірних претендентів.



Нагадаємо, що з 13 по 16 жовтня 2020 року в Києві має відбутися наступна XVII Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека 2020».

Ukrainian Military Pages запрошує вітчизняні компанії на свої сторінки – розмістимо на безоплатній основі Ваші анонси та пресрелізи

наш e-mail: ukrmilitarypages@gmail.com