Зареєстровано законопроєкт про підвищення грошового забезпечення військових ЗС України

Автор: Іван Чигринський
Зареєстровано законопроєкт про підвищення грошового забезпечення

Підвищення рівня матеріального та соціального забезпечення військовослужбовців, підвищення престижу військовослужбовців у суспільстві та підвищення загального рівня військової служби – мета законопроєкту №3874 від 16 липня 2020 року.

Проєкт закону за № 3874 «Про реформування Збройних Сил України та поліпшення матеріального забезпечення армії», що поданий до Верховної Ради України народним депутатом від фракції «Слуга Народу» Максимом Заремським передбачає докорінну зміну структури грошового забезпечення військовослужбовців, шляхом приведення її у відповідність до стандартів Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Крім того проєкт (стаття 5) передбачає надання звільненим з ЗСУ військовим, які відслужили за контрактом понад 12 років, права гарантованого призначення на посади в апараті органів державної влади та місцевого самоврядування, а також на посади в господарчо-адміністративному апараті ЗС України, відповідно до наявного у них досвіду та кваліфікації.

У випадку працевлаштування таких осіб на посади в органах, зазначених вище, протягом десяти років з моменту звільнення з лав військових формувань, до заробітної плати вони отримують доплату такого обсягу, аби сума заробітної плати та доплати сягала розміру грошового забезпечення особи за останній місяць служби в армії.

Щодо змін у грошовому забезпеченні то законопроєкт в цілому повторює розроблену в Генеральному штабі реформу, яка передбачає перехід на «американську» систему грошового забезпечення, і підготовка до втілення якої триває вже шостий місяць з часу її презентації у вересні 2019 року, зокрема прийнято закон про нову шкалу військових звань (який правда досі не підписав президент) та розроблено Каталог штатних посад військовослужбовців ЗСУ.

Законопроєкт Заремського визначає, що грошове забезпечення військовослужбовця складається з базової виплати, частка якої складає від 70 до 80% суми грошового забезпечення, а також з додаткових виплат (надбавок), частка яких складає від 20 до 30%.

Розмір базової виплати встановлюється у залежності від військового звання, передбаченого займаною посадою, та календарної вислуги років військовослужбовця у відповідному військовому званні. Проте у проєкті не визначається її мінімальний розмір, що не зовсім відповідає декларованій меті – підвищення рівня матеріального забезпечення військовослужбовців, адже закон у такому вигляді в разі його прийняття дозволяє встановлювати будь-якій рівень грошового забезпечення й не обов'язково вищий від наявного.

Для прикладу розмір базової виплати офіцерів ЗСУ, який пропонувався Генеральним штабом у 2019 році (нагадаємо, що це 70-80% від «місячної зарплати»):

Перспективна система грошового забезпечення ЗСУ

Також, згідно з проєктом, військові щомісячно, окрім базової виплати, отримуватимуть додаткові виплати (надбавки), які призначаються з метою стимулювати військовослужбовців до подальшого проходження військової служби, а також з метою компенсації їх витрат, пов’язаних з побутовими умовами несення військової служби в лавах Збройних Сил України.

Додаткові виплати (надбавки) до грошового забезпечення поділяються на:

1) Стимулюючі, до яких входять зокрема:

  • а) за службу у бойових військових частинах (десантно-штурмових військах, силах спеціальних операцій, гірсько-штурмових військах, військах морської піхоти);
  • б) за службу на командних посадах (командири роти, командири бригади тощо);
  • в) за службу на посадах з дефіцитними спеціальностями (снайпер, оператор безпілотного літального апарату, протитанкового ракетного комплексу, тощо);
  • г) за науковий ступінь, вчене звання, тощо.

2) Компенсаційні регулярні, до яких входять зокрема:

  • а) за виконання обов'язків у понаднормовий час і вихідні;
  • б) за роботу в умовах режимних обмежень (таємність);
  • в) за виконання обов'язків у польових умовах;
  • г) за службу у високогірній місцевості, на о. Зміїний;
  • д) за ризик для здоров'я та життя (участь у бойових діях, водолазам, членам екіпажів літаків, кораблів, танків, броньованих бойових машин тощо).

3) Компенсаційні разові, до яких входять зокрема:

  • а) компенсація за піднайом житла;
  • б) компенсація за невикористану частину відпустки;
  • в) компенсація за харчування;
  • г) підйомні при переміщенні в іншу місцевість;
  • д) грошова допомога на оздоровлення;
  • е) матеріальна допомога;
  • є) грошова винагорода за укладання контракту військовослужбовцями, що володіють високотехнологічними та дефіцитними спеціальностями;
  • ж) грошова допомога у разі звільнення з військової служби;
  • з) винагорода за участь у військових конфліктах тощо.

Ось у принципі і весь текст проєкту, що займає три сторінки та складається з шести статей. Шоста стаття визначає, що закон набирає чинності з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, що ще у січні цього року депутати прийняли у першому читанні проєкт закону №2343, якій передбачає збільшення посадових окладів та окладів за військове звання, надання права на додаткові відпустки і грошову компенсацію, а також вирішення проблеми зі зняттям з квартирної черги... проте з того часу більше до нього не повертались, хоча й мали розглядати у другому читанні зі скороченим строком підготовки.


Читати також:Систему грошового забезпечення кардинально змінять – військові отримуватимуть від 20 до 60 тисяч

Увага! У даній публікації наведений текст проєкту закону, якій ще буде розглядатися Верховною Радою за встановленою процедурою, під час якої текст законопроєкту може змінюватись. Крім того, проєкт закону може бути відхилений у процесі розгляду.


Посилання на тексти діючих нормативних документів з питань грошового, речового, житлового та соцзабезпечення Ви знайдете на сторінці «Норми забезпечення військовослужбовців» .