Уряд змінив структуру військового резерву

Уряд змінив структуру військового резерву

Кабінет Міністрів вніс зміни у структуру військового резерву людських ресурсів, зокрема оперативний резерв другої черги розділили на резерв нарощування та територіальний резерв, а також уточнили визначення мобілізаційного та громадського резерву.

Постановою Кабінет Міністрів України від 17 червня 2020 р. № 495 відповідні зміни внесені до постанови КМУ від 12 листопада 2014 р. № 607 «Про затвердження структури військового резерву людських ресурсів».

Оновлена структура військового резерву:

Військовий резерв людських ресурсів поділяється за призначенням на:

  • оперативний резерв;
  • мобілізаційний людський резерв;
  • громадський резерв.

Оперативний резерв за черговістю залучення поділяється на:

1) резерв першої черги, що включає резервістів та військовозобов’язаних (переважно з досвідом участі в антитерористичній операції та у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях), призначених для доукомплектування органів військового управління, військових частин та підрозділів бойового складу Збройних Сил, органів управління, військових частин та підрозділів інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення, Держспецзв’язку (далі - інші військові формування);

2) резерв другої черги, що складається з резерву нарощування та територіального резерву.

Резерв нарощування включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування органів військового управління, військових частин, військових навчальних закладів, установ та організацій, які не увійшли до бойового складу Збройних Сил, зокрема тих, що формуються в особливий період (стратегічних резервів), військових навчальних закладів, установ та організацій, нових органів управління, військових частин та підрозділів інших військових формувань.

Територіальний резерв включає резервістів та військовозобов’язаних, призначених для комплектування військових частин, підрозділів територіальної оборони.

Мобілізаційний людський резерв включає військовозобов’язаних, які призначені для комплектування вищих військових навчальних закладів, навчальних частин (центрів) з метою доукомплектування особовим складом органів військового управління, органів управління, військових частин, установ та організацій Збройних Сил, інших військових формувань, після відповідної підготовки (перепідготовки) за відповідними військово-обліковими спеціальностями та іншими відповідними спеціальностями, а також військовозобов’язаних, які перебувають у запасі ЗСУ та інших військових формувань.

Громадський резерв формується з громадян, зокрема резервістів, військовозобов’язаних, які добровільно беруть участь у забезпеченні національної безпеки і оборони держави. Резервісти і військовозобов’язані, включені до складу громадського резерву, призначаються для комплектування Збройних Сил та інших військових формувань в особливий період у встановленому порядку з урахуванням їх належності до оперативного та мобілізаційного людського резервів.



Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський 28 травня вніс до Верховної Ради, як невідкладні, законопроєкт № 3553, якій передбачає запровадження нового виду служби – призову резервістів за рішенням президента без оголошення мобілізації.

При цьому Генеральний штаб доручив Радам резервістів створеним при бойових частинах організувати складання відкритого звернення резервістів на підтримку запровадження такого призову та направити його до керівництва Офісу Президента України.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради у висновку щодо законопроєкту № 3553 зазначило, що запровадження можливості неодноразового призову, без оголошення мобілізації, громадян які вже виконали свій громадянський і конституційний обов’язок щодо захисту Вітчизни, порушує принципи соціальної справедливості та рівності прав і обов’язків громадян.

На момент публікації цієї статті законопроєкт № 3553 Верховною Радою не розглядався.