Міноборони закуповує болгарські 120-мм міномети ЕМ-120

Міноборони закуповує болгарські 120-мм міномети ЕМ-120

Майже за 4 місяці до закінчення року, Міністерство оборони України нарешті почало проводити процедури підписання контрактів за державним оборонним замовленням на 2020-й рік. І військові відразу потрапили в скандал із закупівлею 120 мм мінометів.

Про це повідомляє Хвиля, проте Міноборони стверджує, що все прозоро (їх коментар у кінці).

Всі пам'ятають історію з мінометами «Молот» виробництва державного заводу «Маяк». На превеликий жаль, використання «Молотів» у військах супроводжувалося загибеллю кількох артилерійських розрахунків. Що послужило причиною – неякісні (старі) боєприпаси, невикористання солдатами запобіжників від подвійного заряджання або дефекти самих мінометів – все ще встановлює прокуратура. На час розслідувань Генштаб вирішив вивести «Молоти» зі штату – і військовим цілком об'єктивно знадобилися нові міномети. У держоборонзамовленні на цей рік була запланована закупівля 140 мінометів такого калібру.

В ідеалі, звичайно, знайти радянські міномети 2Б11 – перевірена десятиліттями і дуже якісна модель. Але ні в Україні, ні за кордоном цих мінометів уже в достатній кількості не залишилося.

Цього року випробування проходять відразу 3 вітчизняних 120-мм міномета – «Бучарда» приватного підприємства «Старокраматорський машинобудівний завод», «МП-120» від «Української бронетехніки» і той же «Молот» від Укроборонпрома, але вже доопрацьований і покращений. Ціна мінометів українського виробництва – від 500 до 600 тисяч гривень.

Згідно з постановою Кабміну №345 від 25 лютого 2015 року, силові відомства можуть закуповувати техніку вже після відомчих, а не державних випробувань. Але пам'ятаючи про вибухи мінометів, Генштаб і Міноборони підходять до випробувань з усією строгістю – від виробників мінометів вимагають пройти повний цикл державних випробувань, не дозволяючи обмежуватися більш простими і короткими відомчими випробуваннями. Випробування розтягуються на місяці – кожен міномет повинен вистріляти тисячі 120-мм мін у різних режимах скорострільності, при різних потужностях зарядів і кутах нахилу.

Та ж 345-та постанова Кабміну регламентує спрощений порядок закупівлі військової техніки з-за кордону. Постанова визначає: «Зразок військової техніки іноземного виробництва повинен перебувати на озброєнні (в експлуатації) в армії країни-виробника або поставлятися на експорт для потреб оборони інших країн».

Міноборони закуповує болгарські 120-мм міномети ЕМ-120

І ось тут міністр оборони Андрій Таран і його профільний заступник Олександр Миронюк знаходять дуже зручну лазівку. Пару місяців тому керівництво Міноборони збирає нараду з дуже простим порядком денним: вітчизняні виробники не встигають завершити випробування, а міномети потрібні, так що давайте купимо імпортні. Питання від Генштабу: так вже й бути, ми не проти, а які? Міноборони: облазили весь світ, можемо поставити тільки міномет ЕМ-120 болгарського виробництва.

Що ж це за міномет?

Міномет ЕМ-120 належить болгарській торговій компанії EMCO. Власник EMCO Еміліян Гебра «став відомим» після невдалої спроби російських спецслужб отруїти його дуже схожою на «Новачок» отрутою.

Не маючи власної виробничої бази, особливо щодо складного виробництва стволів, EMCO проводить ремонт і передпродажну підготовку старої техніки, у тому числі і 120-мм мінометів. Уже кілька років болгарська фірма намагається продати на експорт залишки цих мінометів – і все було б марно, якби не відгукнувся на допомогу заступник міністра оборони України Олександр Миронюк, який до призначення довгий час займався торгівлю з Болгарією у державному спецекспортері «Прогрес».

Точно знаючи, що міномет ЕМ-120 не стоїть на озброєнні в Болгарії і не маючи належного підтвердження щодо постачання цих мінометів в інші країни, буквально наплювавши на необхідність державних випробувань такої небезпечної техніки, керівництвом Міноборони в специфікацію держоборонзамовлення включаєтя нікому раніше невідомий ЕМ-120.

12 серпня Міністерство оборони України провело переговорну процедуру за вказаними мінометами. Підприємства, які пропонували інші, відмінні від ЕМ-120 міномети, до процедури не допустили.

І ось тут ще цікавіше – ЕМ-120 були запропоновані двома державними спецімпортерами «Укроборонпрома»: «Укрінмаш» запропонував ЕМ-210 по 773 тисяч гривень (з урахуванням 3% комісії спецімпортера, іноземний постачальник дав їм пропозицію по 23,5 тисячі євро), а «Укрспецекспорт» запропонував точно такий же міномет по 931 тис грн (тобто вже інший іноземний постачальник запропонував цей міномет по 28 тисяч євро). Нагадаємо, що українські міномети можуть бути поставлені в армію по 500-600 тисяч гривень (15,5-18,5 тисяч євро).

Розрахунок бенефіціарів схеми дуже простий – на переговори виходить дві компанії, імітується конкуренція, виграє менша пропозиція, а потім один з іноземних постачальників (навіть не болгарський виробник – безпосередньо болгарам заборонено працювати з Україною) з якихось причин відмовляється поставляти – і контракт переходить до другої пропозиції, вже за вищою ціною. Втрати бюджету (доходи бенефіціарів схеми) можуть скласти понад мільйон євро.

За інформацією Хвилі, заступник генерального директора концерну «Укроборонпром» Михайло Морозов, в чиєму підпорядкуванні перебуває і «Укрспецекспорт» і «Укрінмаш», в даний момент знаходиться ... у Болгарії. Цілком можливо, прямо зараз обговорюється розділ доходів між болгарською і українською сторонами.


Коментар від Міністерства оборони України

Міноборони, проаналізувавши негативний досвід закупівлі мінометів вітчизняного виробництва, досконало вивчило стан наявних розробок нових зразків мінометів та здійснює їх закупівлю після проведення повного комплексу випробувань та прийняття на озброєння ЗС України. Це підтверджується закупівлею мінометів калібру 60 міліметрів вітчизняного виробництва МП

На цей час у ЗС України прийняте рішення щодо припинення експлуатації мінометів калібру 120 мм М120-15 Молот, з початку лютого 2020 року тривають державні випробування міномету калібру 120 мм, розробленого в рамках виконання дослідно-конструкторської роботи УПІК-120.

Зазначені випробування спрямовані на усунення виявлених конструктивних, виробничих та експлуатаційних недоліків, впровадження новітніх технологічних рішень тощо, і завершаться до кінця поточного року.

Генштабом ЗС України, в умовах потреби у закупівлі мінометів калібру 120 мм, визначено закупівлю мінометів калібру 120 мм, а саме міномету ЕМ-120 виробництва компанії EMCO, Республіка Болгарія, який відповідно до класифікатору НАТО має номенклатурний номер (NSN) 1015-50-000-8884 і є аналогом міномету 2Б11, який перебуває на озброєнні ЗС України.

У Міноборони запроваджено відкриту переговорну процедуру одночасно з усіма зареєстрованими у реєстрі виробниками продукції, робіт і послуг оборонного призначення, закупівлі яких становлять державну таємницю відповідними наказами Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

В результаті чого відкрито оголошено вартість мінометів, підтверджено 2020 рік їх виготовлення, наявність сертифікатів якості, відповідності та походження продукції, яку зареєстровано у класифікаторі НАТО.

Крім того, відкритість процедури закупівлі дозволила максимально зменшити вартість продукції.

На сьогодні у Міноборони триває робота безпосередньо з офіційними представництвами іноземних виробників продукції оборонного призначення щодо підтвердження якості та надання гарантій стосовно термінів поставки продукції.

Читати також:«Українська бронетехніка» витісняє конкурентів з ринку вітчизняних мінометів