Міноборони наказало курсантам ходити взимку у спідницях

Міноборони наказало курсантам ходити в спідницях

Новий наказ Міноборони № 238, що змінив Правила носіння військової форми у ЗСУ, визначає в якості зимової форми для курсантів ВВНЗ сорочку з коротким рукавом та... спідницю.

Принаймні саме на таке зображення посилається відповідний пункт змінених Правил, що набули чинності 28 липня цього року. Відразу зауважимо, що наведені нижче зображення взяті з тексту наказу, який оприлюднено на вебпорталі Верховної Ради України.

Міноборони наказало курсантам ходити в спідницях

Міноборони наказало курсантам ходити в спідницях

Цікаво, що якщо не звертати увагу на цю помилку, то насправді документ не передбачає жіночої версії одностроїв курсантів ВВНЗ, як не передбачає й жіночої версії одностроїв вищого офіцерського складу (генералів та адміралів). Така ось військова гендерна рівність.

Увагу на зазначену помилку звернув історик, член Українського геральдичного товариства, Максим Царенко, який звертає увагу на наявність й інших численних помилок та не відповідностей у цьому документі. Окрім плутанини із номерами малюнків (так, цей випадок насправді непоодинокий) він містить й інші «цікаві» моменти.

Наприклад, змінені наказом Правила передбачають беретний знак для ДШВ з уточненням: «у тому числі на пілотку», водночас саму пілотку для військовослужбовців Десантно-штурмових військ, цим же наказом, взагалі було виключено з елементів форми.

 беретний знак для ДШВ з уточненням: у тому числі на пілотку

«Правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення...», затверджені у новій редакції Наказом МОУ №238, у текстовій своїй частині передбачають носіння нарукавних знаків за курсами навчання («курсовок» – казали до «НовоВійськової ери») лише на парадній, парадно-вихідній та повсякденній формі одягу. У нижній частині лівого рукава. Без варіантів. А от у мальованих додатках ми бачимо і дбайливо зображені на польовому піксельному тлі «курсовки», і припис носити їх на польовій формі – в горішній частині правого рукава. То це як?», – також пише Микола Царенко.


наказ №238
наказ №238

Микола Царенко:

З розряду «виключно конструктивні пропозиції»: «Товаришу полковнику, терміново вивчіть значення цифр у тризначних числах. Доповідь завершив».

Це до чого? В «Правилах...» визначається, що «курсовки» зображені на мал. 361-365 додатку 2. Насправді вони зображені на мал. 362-366, а на мал. 361 – «кокарда на кашкет-безкозирку».


наказ №238
наказ №238 наказ №238

Варто зазначити, що не всі помилки мають «механічний» характер. У деяких частинах документ зазіхає вище й починає суперечити діючому законодавству України.

Наприклад, як зазначає Микола Царенко: «Наказ №238 МОУ передбачає носіння військовослужбовцями парадної форми одягу при врученні військовим частинам та кораблям державних нагород та інших відзнак (справедливості заради – це й у первинній редакції 2017 р. було)». Проте стаття 5 Закону України «Про державні нагороди України» чітко визначає, що одержати державні нагороди України можуть лише фізичні особи – але аж ніяк не військові частини чи кораблі.


наказ №238
наказ №238

«Погано це чи ні – питання інше. Попри те, доречним було б відображати реальну ситуацію, а не прогнозувати теоретично можливі ситуації – на кшталт урочистої зустрічі інопланетної делегації. Отже, подібні згадки про колективні нагородження у наступній редакції Наказу варто прибрати», – вважає Микола Царенко.

Читати також:7 найрідкісніших військових уніформ США у новітній історії

«Конструктив завершено. Тепер – об'єктивно. Видано вкрай недосконалий наказ, який змушує десятки тисяч військовослужбовців перешивати/перезамовляти купу хляпачків. За свої гроші – це ключове. У жовтні набувають сили нові зміни системи військових звань, які неодмінно «помножать на нуль» усі «новації» Наказу №238. Чому було так конче необхідно терміново пхати наказ про уніформологічні зміни, які неодмінно роздратують військовиків та їхні родини, та ще й перед виборами, відверто провокуючи падіння рейтингу пропрезидентської партії у профільній аудиторії?», – підсумовує Царенко.

Насправді у документі, ще більше помилок. На деякі звертали увагу й ми, при його розборі:

наказ №238

Читати також:Нові нашивки військовим видадуть за кошти Міноборони

Посилання на повні тексти нормативних документів з питань речового (й інших видів) забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців» .