Українські OPFORівці візьмуть участь у навчанні в Німеччині

Українські OPFORівці візьмуть участь у навчанні в Німеччині

Один з найкраще підготовлених в українській армії, підрозділ батальйону позначення дій противника (OPFOR) Міжнародного центру миротворчості та безпеки (МЦМБ) Національної академії сухопутних військ вирушив на навчання Combined Resolve.

Про це повідомляє пресслужба академії.

Багатонаціональне навчання Combined Resolve XIV стартує вже наступного тижня на навчальних полігонах «Хохенфельс» та «Графенвер» навчального центру Командування підготовки 7-ї Армії США, що дислокується на території Федеративної Республіки Німеччина.

Український взвод під керівництвом випускника Національної академії сухопутних військ лейтенанта Фареса Незаль Аль Шамі разом зі штатним озброєнням та військовою технікою, зокрема БМП, виконуватиме навчальні завдання у складі американського батальйону. Окрім того, група офіцерів на чолі із командиром українського батальйону підполковником Антоном Лавринюком обіймуть низку посад у штабі підрозділу ЗС США.

Українські OPFORівці візьмуть участь у навчанні в Німеччині

Українським військовослужбовцям з МЦМБ вперше випала нагода виконувати навчальні завдання саме у складі підрозділу за межами власного полігону, де вони вже не перший рік у ролі підрозділу позначення дій противника беруть участь в інших міжнародних навчаннях, до прикладу серії «Репід Трайдент», та у підготовці українських бойових підрозділів під егідою іноземних інструкторів у форматі «Об’єднаної тренувальної групи з підготовки — Україна» (JMTG-U), тренувальної місії UNIFIER тощо.

Українські OPFORівці візьмуть участь у навчанні в Німеччині

— Зазвичай нам доводиться виконувати роль противника, що протистоїть військовослужбовцям ЗС України та інших країн, що відточують практичні навички у нашому навчальному центрі. Тож кваліфікація та досвід наших воїнів беззаперечні. До слова, переважна більшість цих військовослужбовців мають й значний бойовий досвід, отриманий на сході України, — розповів головний старшина МЦМБ прапорщик Євген Мохтан, який брав участь у попередніх навчаннях серії Combined Resolve. — Втім, цього разу наші «опфорівці» самі мають нагоду повчитись виконувати спільні завдання разом з американськими колегами та представниками армій інших країн. Безсумнівно, такий досвід піде на користь усім.

Українські OPFORівці візьмуть участь у навчанні в Німеччині

У створені та підготовці батальйону OPFOR МЦМБ НАСВ, велику роль відіграли американці.

Коли в січні 2017 року, місію Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи - Україна (JMTG-U) очолила 45-а піхотна бригади армії США, одним з завдань було посилити невелику групу українських солдатів, які на навчаннях виконували роль противника.

Через десять місяців, сили OPFOR постійно розміщені в Яворові, зросли з трохи більше 100 солдатів до батальйонного комплекту та танкової роти на Т-64. Відтоді батальйон відіграє провідну роль у підготовці всіх частин,які прибувають до центру, а також регулярно бере участь у міжнародних навчаннях.

Роль OPFOR, полягає в імітації противника, тим самим створюючи жорстку і реалістичну підготовку для підрозділів, що проходять через навчальний центр. Інструменти, такі як лазерна система імітації бою (MILES), допомагають моделювати ефекти бою, але саме непередбачуваність справжніх бійців OPFOR, робить боротьбу справді реальною.

Читати також:Українські підрозділи OPFOR під час навчань носитимуть форму у «ворожих кольорах»