Росія сподівається, що нові лопаті Ми-28, дозволять їй хоч якось наблизитись до США

Росія сподівається, що нові лопаті Ми-28, дозволять хоч якось наблизитись до США

Російська Федерація, на фоні американських програм зі створення перспективної лінійки бойових гелікоптерів, зрозуміла, що її «тихохідним» гелікоптерам може не знайтися місця.

Щоб, хоч якось виправити ситуацію там розглядають створення нової версії ударного вертольота Мі-28Н, оснащеної лопатями з новими шаблевидними законцовками, які покликані збільшити швидкість машини. У «Ростех» повідомляють, що випробування вже почалось.

«На даний час лопаті цього типу проходять заводські льотні випробування на вертольоті Мі-28Н», – йдеться у повідомленні «Ростех».

У 2018 році керівник Центрального аерогідродинамічного інституту імені М. Є. Жуковського (ЦАГІ) Кирило Сипало заявляв, що ЦАГІ і ОКБ «Міля» створили ряд технологій, які дадуть можливість збільшити швидкість російських бойових вертольотів до 400 кілометрів на годину.

Проте, враховуючи досвід Ми-28НМ, який виявився для Міноборони РФ занадто коштовним, вочевидь найближчим часом не варто очікувати нової швидкісної версії російського гелікоптера, і ймовірно далі випробувань та гучних заяв справа не піде.

Нагадаємо, що у рамках американської підпрограми Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA), один з претендентів на майбутнього розвідника – гелікоптер Racer від Airbus Helicopters, розроблений на базі прототипу Eurocopter X3, розвинув швидкість 472 км/год.

Підпрограма Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA), що передбачає створення ударного гелікоптеру, містить мінімальні вимоги до крейсерської швидкості армійських гелікоптерів 460 км/год, бажані – 520 км/год, для авіації Корпусу морської піхоти – 500-600 км/год.

Програма Future Vertical Lift (FVL) передбачає розробку п'яти апаратів, які матимуть спільне обладнання, авіоніку, двигуни та ін. Перспективні машини у майбутньому мають замінити гелікоптери UH-60 Black Hawk, AH-64 Apache, CH-47 Chinook, and OH-58 Kiowa helicopters.