Росія об'єднує КБ «Іллюшин» та «Туполєв»

Росія об'єднує КБ Іллюшин і Туполєв

Слідом за об'єднанням вертольотобудівних КБ «Міля» і «Камова», російська Об'єднана авіабудівна корпорація (ОАК) реорганізовує літакобудівної галузь. Як повідомляють російські ЗМІ, «Туполєв» і Казанський авіазавод підпорядкують фірмі «Іллюшина».

Повідомляється, що ОАК прийняла рішення про об'єднання під єдиним управлінням КБ «Іллюшин», підконтрольних йому підприємств «Авіастар-СП» і ВАСО з одного боку і зв'язки КБ «Туполєв» – Казанський авіазавод – з іншого. Джерело в ОАК повідомляє, що рішення про злиття КБ, а також авіазаводів в Ульяновську, Воронежі і Казані вже прийнято та отримало схвалення Анатолія Сердюкова, індустріального директора авіабудівного кластера в «Ростех». При цьому, за словами джерела, провідна роль у цій зв'язці віддається «Іллюшину».

Зокрема джерело вважає, що ця реформа затіяна для порятунку фірми «Іллюшина», яка в останній час почала деградувати, зриваючи всі програми. У той же час «Туполєв», навпаки, набирає обертів. Об'єднанням ж вирішили компенсувати падіння «Іла».

«Це буде неприємний сюрприз для міністерства оборони: військові звикли по літаках дальньої і стратегічної авіації мати справу із зрозумілим виконавцем, який, по суті, нічим, крім як цими машинами, не займається. Тепер же дірки по «іловським» провалам будуть затикати ресурсами «Туполєва». А вже керованість такого колоса, швидкість проходження будь-яких рішень взагалі не буду коментувати», – заявило джерело.

Зазначається, що «Іллюшин» на сьогодні розробляє паливозаправник Іл-78м-90А, легкий військово-транспортний Іл-112В, середній транспортник Іл-276, у планах – ПАК ВТА. «Туполєв» – стратегічний ракетоносець Ту-160М, дальній Ту-22М3М, середній транспортник Ту-330.

Підлеглі «Іллюшина» АТ «Авіастар-СП2» (Ульяновськ) будує транспортники Іл-76МД-90А. Воронезьке акціонерне літакобудівне товариство (ВАСО - рос.) серійно нічого не випускає, але, запевняють, що у найближчому майбутньому будуватиме широкофюзеляжний лайнер Іл-96-400М та Іл -112В. Казанський авіазавод – філія «Туполєва» серійно нічого не випускає: модернізує стройові Ту-160 і робить спеціальні (для урядового спеціального льотного загону «Росія» і військових) Ту-214. Також у роботі дослідні Ту-160М і Ту- 22М3М.

Також, у рамках централізації дивізіону військової авіації ОАК, об'єднуються компанії «МіГ» та «Сухий». Причому на початку процесу в ОАК повідомили, що при об'єднанні бренди «МиГ» і «Сухой» збережуться, а КБ залишаться автономними і «продовжать розвиватися в рамках кожної інженерної школи зі збереженням напрацьованих підходів до роботи».