Непрозорі реформи – вперше за 15 років Міноборони не оприлюднило «Білу книгу»

Автор: Андрій Шинко
Непрозорі реформи – вперше за 15 років Міноборони не оприлюднило Білу книгу

Вже майже жовтень, а суспільство так й не побачило від МОУ щорічника «Біла книга», що інформує громадськість про реформування та розвиток армії, що відбулось уперше з 2006 року.

Щороку, упродовж п'ятнадцяти років, Міністерство оборони України оприлюднювало інформаційний бюлетень за минулий рік. Відбувалось це як правило навесні, іноді процес трохи затягувався, але ще ніколи до жовтня. І не факт, що «Біла книга 2019» взагалі побачить світ.

Інформаційний бюлетень видається відповідно до Закону України «Про національну безпеку України» для систематичного інформування громадськості про діяльність ЗС України та реалізації функції демократичного цивільного контролю над силами безпеки і оборони, а також про оборонну політику держави, проблеми, що виникають у цій сфері, та шляхи їх розв’язання.

Серед іншого видання «Біла книга. Збройні Сили України» присвячене питанням реформування Збройних Сил України. Зокрема у виданні висвітлюються поточний стан ЗСУ та головні напрями військового будівництва у сучасних умовах, стан озброєння та перспективи його розвитку.

Враховуючі хаотичне, на погляд стороннього глядача, формування та ліквідацію військових частин та різноманітних органів Міністерством оборони та Генеральним штабом (іноді установи ліквідуються менш ніж за рік після створення) та суперечливі заяви, щодо планів скорочення штатної чисельності армії, оприлюднення «Білої книги» могло б хоч частково пролити світло на діяльність вищого військового керівництва та витрачання коштів платників податків.

Читати також:Генштаб повідомив про скорочення ЗСУ на 20 тисяч

Матеріали бюлетеня призначені для цивільних і військових фахівців у галузі військового будівництва, оборонної політики, журналістів, викладачів і студентів профільних вузів та факультетів, а також усіх, хто цікавиться станом і напрямами розвитку Збройних Сил України.

Із попередніми виданнями щорічника «Біла книга. ЗСУ», за 2005-2018 роки, ви можете ознайомитись в електронній бібліотеці Ukrainian Military Pages.

Читати також:ЗСУ очікує велике переформатування – план на 10 років