Міністерство оборони готує нову воєнну доктрину

Міністерство оборони готує нову воєнну доктрину

Міністерство оборони України створило робочу групу з опрацювання проєктів Стратегії воєнної безпеки (Воєнна доктрина) та Стратегічного оборонного бюлетеня України.

Відповідно до наказу Міноборони №296 від 25 серпня 2020 року, робочу групу очолив перший заступник міністра оборони Іван Руснак.

До складу групи увійшли представники Міністерства оборони, Генерального штабу ЗС України, Державної спеціальної служби транспорту, Офісу Президента, Апарату РНБО, Секретаріату Кабінету Міністрів, Національної інституту стратегічних досліджень, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Ради сприяння імплементації реформ та Громадської Ради при Міноборони України.

Стратегія воєнної безпеки України – документ, у якому викладається система поглядів на причини виникнення, сутність і характер сучасних воєнних конфліктів, принципи і шляхи запобігання їх виникненню, підготовку держави до можливого воєнного конфлікту, а також на застосування воєнної сили для захисту державного суверенітету, територіальної цілісності, інших життєво важливих національних інтересів.

Стратегічний оборонний бюлетень України – документ оборонного планування, що розробляється за результатами оборонного огляду та визначає основні напрями реалізації воєнної політики України, стратегічні цілі розвитку та очікувані результати їх досягнення з урахуванням актуальних воєнно-політичних загроз і викликів.

Нагадаємо, що основою для розробки документів стратегічного планування у сферах нацбезпеки та оборони є Стратегія національної безпеки. В основу нової Стратегії нацбезпеки «Безпека людини – безпека країни», проєкт якої було розглянуто на засіданні РНБО у січні 2020 року, покладено виборчу програму президента Володимира Зеленського.

Серед іншого документом пропонується вжити заходів для зменшення ймовірності ескалації конфлікту з Російською Федерацією та зменшення напруги у двосторонніх відносинах.