Бутусов про провал державного оборонного замовлення

Бутусов про провал державного оборонного замовлення

«Кабмін і Міноборони провалюють виконання держоборонзамовлення 2020 року», – написав сьогодні у Facebook журналіст Юрій Бутусов, і повідомив деякі подробиці по контрактам.

«Важко уявити, чим керується міністр оборони Андрій Таран, але більша частина коштів, передбачених бюджетом на фінансування основних оборонних закупівель досі, у вересні, не витрачена. І перш за все це стосується ряду ключових і критичних для армії видів озброєнь», – пише Бутусов.

Далі він повідомляє, що 21 серпня було укладено контракт на поставку партії 152-мм артснарядів для самохідної гаубиці 2С3 «Акація» та гармати-гаубиці Д-20, але гроші за ним досі не перераховані. Контракт на поставку снарядів для 152-мм гармат «Гіацинт» не укладено взагалі, хоча ці снаряди в гострому дефіциті вже тривалий час. Також досі не укладено контракт на 30-мм осколкові гранати для автоматичних гранатометів та гранати для «підствольників».

Перехід на 155-мм натовський єдиний калібр гаубичної артилерії, за словами Бутусова, взагалі знятий з порядку денного. Проєкт з розробки своїх 155-мм гаубиць 2С22 «Богдана» не отримав жодної копійки фінансування. Не фінансується навіть дослідне виробництво 155-мм снарядів.

Зауважимо, що про те, що вітчизняні «Богдани» виявились не потрібні Мінооборони, яке зупинило їх випробування ще у 2019 році, також повідомив екскомандувач Десантно-штурмових військ ЗС України, Герой України, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

Читати також:Ні ракет, ні гармат, ні грошей – підсумки виконання державного оборонного замовлення

«Головного конструктора КБ «Луч» Коростельова удостоїли звання Герой України, протикорабельний ракетний комплекс «Нептун» взяли на озброєння, і військове командування заявило, що буде закуплено три дивізіони. Ось тільки ні копійки грошей на фінансування «Нептунів» в 2020-му не виділено. Як буде жити колектив розробників, як буде розгорнуто виробництво без грошей?», – пише журналіст.

Читати також:Три дивізіони «Нептунів» сформують до 2025 року

Водночас Юрій Бутусов зміг знайти й позитив в оборонному замовленні: «З позитиву – виділено фінансування на ракетну програму «Вільха» – для закупівлі близько сотні ракет, що дозволить забезпечити мінімальне завантаження 20 оборонних підприємств. Хоча теж питання, навіщо купляти ракети з дальністю в 70 км, якщо «Луч» вже поставив на озброєння «Вільху-М» з дальністю в 120 км».

«Можна було б зрозуміти, якби грошей для військових взагалі не було, – пише Бутусов. – Але ні, я запитав в інтерв'ю міністра фінансів Сергія Марченка, чи обрізали фінансування військовим? Міністр заявив, що ні, гроші в бюджеті на ці витрати є, незважаючи на дефіцит».

«Можна зробити висновок, що відсутність закупівель пояснюється виключно нерозторопністю самого МО і відсутністю контролю з боку прем'єрміністра. Ну або хтось дуже високопоставлений просить МО не витратити кошти до кінця року, щоб пустити їх в коронавірусний фонд і потім направити на будівництво доріг», – робить висновок Юрій Бутусов.