«Бердянськ» спущено на воду після ремонту, а вражені росіянами частини корпусу передані до музею

вражені росіянами частини корпусу Бердянська передані до музею

Четвертого вересня після завершення докової частини ремонту спущено на воду малий броньований артилерійський катер (мбака) ВМСУ P175 «Бердянськ».

Катер зайшов на Миколаївський суднобудівний завод (МСЗ) 10 червня для проведення регламентного докового ремонту та усунення пошкоджень, отриманих під час російської агресії в Керченській протоці. Наразі продовжується відновлення внутрішніх приміщень, корабельних систем та пристроїв. Роботи тривають за планом. МБАК планується передати ВМСУ у листопаді ц.р., повідомляє сайт «Миколаїв – місто корабелів».

вражені росіянами частини корпусу Бердянська передані до музею

Другий серійний катер проєкту 58155 «Гюрза-М», який при «адаптації» проєкту КБ ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» отримав новий шифр «МБАК», Рибальському», був закладений 25 жовтня 2012 року, до бойового складу ВМСУ був включений 6 грудня 2016 року.

25 листопада 2018 року, під час переходу з Одеси до порту Маріуполь Азовського моря, в районі Керченської протоки, після численних провокацій із навалами прикордонними кораблями ФСБ РФ. і застосування корабельного та авіаційного озброєння, малі бронекатери катери P175 «Бердянськ», P176 «Нікополь» та рейдовий буксир A947 «Яни Капу» були захоплені росіянами. Повернулися кораблі з полону 20 листопада 2019 року, напіврозібрані та розграбовані.

Вирізані під час ремонту вражені росіянами частини корпусу, екскомандувачем ВМСУ адміралом Ігорем Воронченком, були передані до Національного військово-історичного музею України.

вражені росіянами частини корпусу Бердянська передані до музею вражені росіянами частини корпусу Бердянська передані до музею вражені росіянами частини корпусу Бердянська передані до музею

Цікаво, що закладений у 2012 році ще як «Гюрза-М» (третій і далі катери вже мали шифр «МБАК»), катер мав на закладній табличці заводський номер 01024, у листі ж начальника управління експлуатації і судноремонту Командування ВМСУ вказано номер 01027.

вражені росіянами частини корпусу Бердянська передані до музею

Це може свідчити про те, що при зміні первісного проєкту миколаївського Дослідно-проектного центру кораблебудування (ДПЦК) після укладання нового держконтракту 2014 року на добудову катерів, будівництво яких було заморожено на два роки, на «Кузні на Рибальському» (тоді ще «Ленінська кузня») не лише змінили шифр проєкту, а й заводські номери перших двох катерів, але наразі це просто припущення.

Читати також:ВМСУ отримали передостанній бронекатер типу «МБАК» – але перший з новими можливостями