ВМСУ отримали передостанній бронекатер типу «МБАК» – але перший з новими можливостями

ВМСУ отримали сьомий бронекатер типу МБАК – перший з новими можливостями

П'ятого вересня до корабельно-катерного складу ВМСУ урочисто включено сьомий, передостанній, малий броньований артилерійський катер типу «МБАК», який першим у серії отримав протидиверсійні можливості.

Наказ Міноборони про зарахування катеру до складу ВМС виданий 02.09.2020 за №312.

Артилерійський бронекатер проєкту 58155 «МБАК», що являє собою модифікований ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» проєкт 58155 «Гюрза-М» від ДПЦК, був закладений у 2018 році без висвітлення цієї події, спущений на воду 2 квітня 2019 року.

МБАК №7 першим отримав протидиверсійну гідроакустичну станцію (ГАС) Cerberus Mod 2 німецької компанії Atlas Elektronik, які були закуплені для встановлення на катерах українських Військово-Морських Сил у березні-травні 2019 року. Крім МБАКів, ці станції мають отримати й десантні-штурмові катери «Кентавр-ЛК».

ВМСУ отримали сьомий бронекатер типу МБАК – перший з новими можливостями

Катер озброєний двома бойовими модулями КАУ-30М під управлінням оптико-електронної системи управління вогнем Spin, переносним зенітним ракетним комплексом (ПЗРК), 50-мм автоматичною установкою постановки пасивних перешкод УППП-20, також має можливість постановки мін. Крім того, планується, що катери цього типу у перспективі отримають безпілотний авіаційний комплекс F-2M, розрахований на катапультний запуск з борту катера та парашутну посадку на воду. Наразі БпАК F-2M проходить державні випробування.

ВМСУ отримали сьомий бронекатер типу МБАК – перший з новими можливостями

Новий катер отримав бортовий номер P180 та ім’я «Костопіль», на честь однойменного міста Костопіль Рівненської області, де народився і проживав морський піхотинець Олексій Кондратюк. Український воїн героїчно загинув, виконуючи бойове завдання під Маріуполем Донецької області 17 березня 2017 року.

ВМСУ отримали сьомий бронекатер типу МБАК – перший з новими можливостями

До кінця року київським суднобудівним заводом «Кузня на Рибальському» має бути добудований ще один – восьмий МБАК, якій за словами командувача ВМС, має стати фінальним у серії бронекатерів проєкту 58155. Нагадаємо, що від початку планувалось будувати 18 катерів.

Також нагадаємо, що згідно з бюджетною програмою Міністерства оборони щодо розвитку, закупівлі, модернізації та ремонту озброєння, цього року планується завершити модернізацію флагмана ВМСУ фрегата «Гетьман Сагайдачний» (F130), на що мають витратити 436 млн грн, провести ремонт трьох бойових кораблів та отримати загалом шість нових одиниць різного призначення за контрактами, які були укладені в попередніх роках.