За три роки з ЗСУ звільнилось 77 тисяч контрактників

опис фото

За 2018-2020 рік з армії звільнилися понад 77 тис. контрактників, що складає майже 40% від нормативної чисельності військовослужбовців у ЗСУ, тоді як за 2016 рік лише 2600.

За інформацією Генерального штаба, в 2018-2020 роках зі Збройних Сил України звільнилось понад 77 тисяч контрактників, з них 20 тисяч звільнилось за перші дев'ять місяців 2020 року. Для порівняння в 2016 році з армії звільнилися лише 2 600 військових. Такі цифри Генштаб надав на запит BBC News Україна.

77 000 – це майже 40% від визначеної чинним законом чисельності військовослужбовців, яка має складати 204 000 тисяч, при загальній чисельності Збройних Сил у 250 000 осіб.

Водночас головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Руслан Хомчак не бачить у цьому проблеми. Мовляв, армія укомплектована на 100%, а майже 10 тисяч з цих 77 000 було звільнено через службову невідповідність.

Дійсно, згідно з оприлюдненими у серпні, на сайті Міноборони, уточненими показниками чисельності ЗСУ, їх реальна списочна чисельність складає 246 689 осіб, з яких 194 276 чол – військові. Що приблизно відповідає нормативній чисельності. Проте насправді, через розгортання частин до штатів воєнного часу та формування нових, штатна чисельність набагато перевищує визначену законом і відсоток укомплектованості частин далекий від 100%.

За словами Хомчака, проблема плинності кадрів у Збройних Силах України є, але вона є в усіх арміях світу. І причин багато: особливо гостро стоїть проблема браку житла, невиконання деяких соціальних гарантій, хоча проблеми у колективах теж мають місце, визнає він

Треба багато що поміняти в голові, це виховання, це ідеологія, це військова культура. Це болючий процес. Щоб змінилося щось в солдатах, треба міняти це не в солдатах

Головнокомандувач також зауважив, що під час його керівництва зі Збройних Сил звільнили більше 30 генералів, які не були готові до змін.

Інша проблема, за його словами в тому, що в українській армії несправедлива система грошового забезпечення. В американській армії чотиризірковий генерал може отримувати меншу зарплату, ніж солдат, який ходить на бойові завдання. Бо за кожну операцію, де він ризикує життям, отримує відповідну доплату. В Україні ж полковник може отримувати від 19,6 тис. грн до 45 тис. Причому менше отримує бойовий командир, який воює вже сьомий рік, а більше – директор одного з керівних департаментів Генштабу, пояснює Хомчак.

Процес над зміною системи грошового забезпечення за американським зразком триває. Результати можуть бути вже до кінця року, обіцяє Ркуслан Хомчак.

Нагадаємо, що минулого місяця Генеральний штаб повідомив про заплановане скорочення ЗСУ на 20 тисяч посад військовослужбовців, через бажання привести штатну чисельність до нормативної, визначеної законом 2015 року.

Одним з варіантів скорочення штатної чисельності начальник Генштабу генерал-лейтенант Сергій Корнійчук назвав скорочення артилерійських батарей з шести гармат до чотирьох, а танкових рот до 8-9 танків. Виведене озброєння мають поставити на зберігання, а до складу їх обслуг і екіпажів призначити резервістів, яких призиватиме військкомат у разі загострення.

За інформацією екскомандувача Десантно-штурмових військ ЗСУ, Героя України, генерал-лейтенанта Михайла Забродського, окрім артилерійських і танкових підроздлів, військове керівництво розглядає скорочення декількох ескадрилій тактичної авіації.

Читати також:Міноборони без конкурсу закупило 1200 радянських наметів на 77 млн