Туреччина випробовує двигун для Akinci та Bayraktar TB3

Автор: Олексій Махно
Туреччина випробовує власний двигун для БпЛА Akinci та Bayraktar TB3

Туреччина випробовує турбодизельний авіаційний двигун від Tusas Engine Industries (TEI), яким планується оснастити нові БпЛА Akinci та модифіковані Bayraktar TB3.

Нагадаємо, що 16 січня 2020 року, TEI повідомила про поставку перших 13 з 40 турбодизельних авіаційних двигунів TEI-PD170 для Turkish Aerospace Industries (TAI). Це перший місцевий двигун, розроблений TEI та General Electric (GE) для безпілотних літальних апаратів.

Зауважимо, що нещодавно канадська компанія Bombardier Recreational Products заявила, що до закінчення розслідування призупиняє постачання авіадвигунів, що виробляються її дочірньою компанією Rotax для цивільної авіації, у «країни з неясним використанням», маючи на увазі Туреччину та використання двигунів у БплА Bayraktar TB2.

Відео з випробувань нових двигунів оприлюднив технічний директор і співвласник компанії Baykar Makina Сельчук Байрактар.

Наразі безпілотники Bayraktar Akinci TIHA оснащуються українськими двигунам АІ-450Т. Запорізьке моторобудівне Конструкторське Бюро «Прогрес» імені академіка О. Г. Івченко (ДП «Івченко-Прогрес») у 2018-2020 роках поставило Baykar Makina Sanayi Ve Ticaret As дванадцять цих авіадвигунів, що є варіантом турбовального двороторного двигуна АІ-450.

Також упродовж 2021-2030 років ДП «Івченко-Прогрес» поставить до Туреччини авіаційні двигуни на понад $600 млн, для крилатих ракет та ударних безпілотних авіаційних комплексів, які розробляються компанією Baykar.

Варто зазначити, що цього місяця Україна і Туреччина підписали низку двосторонніх документів щодо оборонно-промислового співробітництва, в яких окреслюються наміри сторін започаткувати й імплементувати спільні проєкти з будівництва бойових кораблів, безпілотних літальних апаратів та всіх видів турбінних двигунів.