Ізраїльська Elbit Systems хоче потіснити L3Harris на українському ринку військового зв'язку

Elbit Systems

Ізраїльська компанія Elbit Systems вчергове намагається увійти на український ринок військового зв'язку з пропозицією розгортання крупновузлового збирання радіостанцій на одному з приватних оборонних підприємств Одещини.

Але в такому разі компанії доведеться фактично відвойовувати цей ринок. Зокрема у американської L3Harris, засоби зв'язку якої Україна вже тривалий час отримує в межах військово-технічної допомоги, а також вже розпочала прямі закупівлі їхньої продукції.

Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур’єр» повідомив представник Міністерства оборони України.

Зауважимо, що він не згадав турецьку Aselsan, засоби зв'язку якої в 2017 році були визначені основними УКХ-радіостанціями ЗСУ після перемоги над ізраїльською Elbit Systems у порівняльних випробуваннях. До речі, цього року Aselsan відкрила в Україні місцеве представництво – 1 вересня була зареєстрована компанія з назвою Aselsan Ukraine LLC.

За словами співрозмовника агенції, компанія Elbit Systems, яка свого часу оснастила засобами зв’язку одну бригаду Збройних Сил України, нині проводить активну політику з просування свого проєкту, включаючи потужну політичну комунікацію на високому рівні.

З іншого боку, Elbit Systems прагне реалізувати суто комерційний проєкт, тоді як американська корпорація L3Harris здійснює значні безкоштовні постачання та також висловлює готовність розгорнути в Україні подібне виробництво на базі свого представництва у Києві (локалізувати виробництво обіцяла й Aselsan, і 10 жовтня 2019 року навіть щось урочисто відкрили – UMP).

Elbit Systems

Представник Міноборони наголосив, що найбільш вагомим фактором для прийняття рішення є те, що США є стратегічним союзником України у боротьбі з російським агресором, а з 2014 року загальний обсяг наданої допомоги перевищив 1,5 млрд дол. Він додав, що лише в поточному році ЗСУ мають отримати засобів захищеного зв’язку на суму понад 45 млн дол., тоді як загальні безкоштовні поставки корпорації L3Harris через збільшення військово-технічної допомоги у 2021 році можуть сягнути рівня 70 млн дол.

Дуже важливим у Міністерстві оборони України вважають, що поставки L3Harris забезпечили захищеним зв’язком Сили спецоперацій України, ВМСУ, підрозділи ДШВ та морської піхоти – найбільш важливі ділянки переоснащення. На черзі забезпечення Повітряних сил.

Читати також:Морську піхоту на 100% забезпечать зв'язком від L3Harris

Крім того, L3Harris є найпотужнішим розробником і виробником засобів зв’язку, а його частка на світовому ринку постачальників такої продукції складає 46%.

Elbit Systems

Представник військового відомства зазначив, що крім отримання в рамках допомоги, Україна вже почала й закуповувати засоби зв’язку L3Harris: у поточному році передбачена закупівля на близько 6 млн дол., у 2021 році – на суму до 10 млн дол.

«Враховуючи, що рівень допомоги американської сторони у кілька разів перевищує закупівлі Міноборони для потреб ЗСУ, вибір іншого постачальника засобів захищеного зв’язку може призвести до серйозних непорозумінь, в тому числі, різкого зменшення або, навіть, припинення постачання засобів зв’язку корпорації L3Harris», – вважає представник Міноборони.

«Що стосується технологій, жодний виробник засобів захищеного зв’язку світового рівня не передасть їх Україні – йдеться лише про глибину рівня вузлової зборки», – запевнив він, додавши, що вартість зібраних в Україні засобів захищеного зв’язку може суттєво знизитися лише у випадку рішення уряду України щодо зниження рівню мита на важливу для ЗСУ оборонну продукцію чи комплектуючі до неї.

Він особливо підкреслив, що «взаємодія різнорідних радіомереж тактичної ланки управління на рівні «рота – батальйон – бригада», оснащених технікою різних виробників, без інтеграції комутаційних вузлів (командно — штабних машин, комплексних апаратних зв’язку та ін.) в принципі неможлива. А структура управління підрозділами і процес управління боєм просто виключають такий підхід».

Свого часу Україна закупила в ізраїльської Elbit Systems обладнання та засоби зв’язку на суму близько 6 млн дол. Що стосується обладнання американської корпорації L3Harris, то в ЗСУ поставлено обладнання лише за програмами міждержавної допомоги станом на осінь 2020 року на суму понад 250 млн дол., номенклатура формувалася згідно з побажаннями ЗС України. Загалом вартість засобів захищеного зв’язку разом із супутнім обладнанням складає близько 300 млн дол.

Читати також:ТОП-100 компаній оборонної промисловості світу 2020 року