Україна придбала 26 вживаних 152мм САУ DANA за 40 млн дол

Автор: Олексій Махно
Україна придбала 26 вживаних 152-мм САУ DANA за 40 млн дол

Держкомпанія «Укрспецекспорт» уклала контракт із чеською компанією Excalibur Army на придбання списаних 152-мм САУ ShKH Vz.77 «Дана», при цьому САУ з балансовою вартістю $62 000 після модернізації будуть продані Україні по $1,55 млн за одиницю.

Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко, який також направив депутатське звернення генпрокурору, голові СБУ та міністру оборони (додається).

Мені стало відомо, що Міноборони має намір закупити вживані, відремонтовані та «модернізовані» 152-мм самохідні гармати-гаубиці vz.77 «Дана» (були розроблені в 70-х роках в колишній Чехословаччині). Постачальником таких виробів може стати компанія Excalibur Army з Чехії, з якою «Укрспецекспорт» вже уклав контракт на суму більше 40 млн доларів США.

Така закупівля має значні корупційні ризики через відсутність інформації про обсяг модернізації, відсутність конкурентних процедур під час відбору виконавця та загальні обставини виникнення цієї пропозиції. Замовник, власне Міноборони, позбавлені можливостей дослідити структуру та принципи формування собівартості. Така техніка може бути морально і фізично застарілою. Окрім того, Excalibur Army має неоднозначну репутацію, пов'язану з корупцією.

Вимагаю провести необхідні перевірки та терміново вжити заходи.

Також у зверненні наводиться інформація, що чеська армія має 89 самохідних гаубиць vz.77 DANA [Dělo Automobilní Nabíjené Automaticky] калібру 152-мм. 33 з них на початку 2017 року планували модернізувати,Ю проте у травні 2018 року Міноборони Чехії визнало, що інтеграція цих САУ в єдину систему цифрової передачі даних, цілевказання, наведення та управління вогнем за стандартами країн НАТО є надто дорогою, трудомісткою, проблематичною, а подекуди, з різних причин, і не можливою. Відповідно було прийнято рішення про повну відмові від САУ Vz.77 «Дана» на користь 155-мм самохідних гаубиць CAESAR.

Крім того наводиться висловлювання командира 13-го артилерійського полку чеської армії – полковника Milana Kaliny, який повідомив, що з 48 одиниць Dana в його підрозділі: 8 одиниць – непрацездатних, а 40 утримувати в функціональному стані складно і витратно.

Читати також:Навіщо ЗСУ хочуть купити чеські 152-мм гаубиці 70-х років?

Також народний депутат звернув увагу, що не відомий обсяг модернізації, який проходитимуть САУ. Через це виникають питання щодо економічної обґрунтованості ціни.

Україна придбала 26 вживаних 152-мм САУ DANA за 40 млн дол Україна придбала 26 вживаних 152-мм САУ DANA за 40 млн дол Україна придбала 26 вживаних 152-мм САУ DANA за 40 млн дол Україна придбала 26 вживаних 152-мм САУ DANA за 40 млн дол Україна придбала 26 вживаних 152-мм САУ DANA за 40 млн дол Україна придбала 26 вживаних 152-мм САУ DANA за 40 млн дол Україна придбала 26 вживаних 152-мм САУ DANA за 40 млн дол


Офіційний коментар

Зазначену інформацію для Ukrainian Military Pages прокоментував голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради питань національної безпеки, оборони та розвідки, народний депутат Ігор Копитін:

Насправді, на засіданні комітету заступник міністра оборони Олександр Миронюк повідомив про намір Міністерства оборони закупити значну кількість самохідних гаубиць «Дана» М2, які зняті з озброєння в Чехії. Ціни закупівлі не просто високі — завищені.

Викликає подив, що Міноборони знову повертається до цього проекту, який вже не раз був відхилений. Протягом року зірвано фінансування з цілої низки оборонних програм, власних перспективних розроблень українських інженерів, сучасних та потрібних армії. Як відомо, Міністерство уклало контракти лише на 40% запланованого бюджету на оборону.

Проте замість того, щоб налагодити роботу, намагатися врятувати ДОЗ-2020 та робити необхідні кроки для ДОЗ-2021, Міноборони намагається невитрачений залишок коштів держоборонзамовлення знову витратити на «Дану», ефективність якої викликає сумніви. Ця пропозиція зустріла різку критику низки народних депутатів – членів комітету. Я також категорично проти цього проекту, впевнений, що Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки це рішення Міноборони не підтримає.