Міністерству оборони відмовили у законодавчому збільшенні лімітів чисельності Збройних Сил України

Автор: Андрій Шинко
Міністерству оборони відмовили у законодавчому збільшенні лімітів чисельності Збройних Сил України

Міноборони пропонувало збільшити визначений законом ліміт чисельності армії, що був встановлений ще у 2015 році і наразі не відповідає реальній штатній чисельності та потребам військ, але відомству відмовили. До слова це змусило міняти й систему харчування...

Про це повідомив заступник міністра оборони Ігор Халімон під час брифінгу щодо забезпечення харчуванням військовослужбовців ЗС України, адже саме ліміт чисельності не дозволяє набрати кухарів для 252 військових частин. Потреба складає біля 3800 посад.

Проте питання навіть не у 3800 особах, адже наразі взагалі стоїть питання у зменшенні штатної чисельності ЗСУ на кілька десятків тисяч до нормативної у 250 000, з яких 204 тис. військових. Введення будь-якої кількості посад під час тотальної оптимізації штатів нереальне.

Для вирішення питання Міноборони ініціювало низку варіантів розв’язання проблеми. Зокрема, законодавче збільшення чисельності складу ЗС України, можливість децентралізованої закупівлі послуг за територіальним принципом на місцях, щоб командир військової частини мав змогу звернутися за послугою із приготування їжі до суб’єкта підприємницької діяльності чи компанії, яка знаходиться в одній локації з військовою частиною.

— Ці ініціативи Міністерства оборони не були підтримані. Тому діємо за наступним принципом. Ті 106 військових частин, які забезпечені особовим складом для приготування їжі, залишаються повноцінно на Каталозі. А 252 військові частини, які не мають змоги самостійно приготувати собі їжу, додатково до поставки продуктів харчування за Каталогом замовлятимуть послугу з приготування, роздачі страв та прибирання, – пояснив Ігор Халімон.

Нагадаємо, що відповідні зміни, щодо закупівлі всієї послуги харчування в аутсорсерів, були затверджені урядом 21 жовтня, шляхом внесення змін до постанови Кабінету Міністрів від 28.12.2016 №1026. «На жаль, постанова, яка регламентує ці зміни, була розтлумачена як згортання реформи, – зазначив високопосадовець, – насправді це не відповідає дійсності».

Незалежно від того чи організовує військова частина харчування самостійно, чи отримуватиме цю послугу від підприємців-аутсорсерів, усі військові частини з 1 січня 2020 року харчуватимуться за розширеним Каталогом продуктів.

Саме цим, пан заступник міністра пояснив відмінність аутсорсингу формату 2021 року від того, що існує сьогодні (та існував до 2015 року).

Продукти харчування поставлятимуться на військову частину за Каталогом. Тобто, не якимось рішенням однієї посадової особи чи компанії, яка харчує. Умови будуть однаковими для всіх. Усі військові частини харчуватимуться за Каталогом, відповідно до реформи, яка була запущена раніше

Проте насправді занепокоєння виникає не через Каталог, адже систему аутсорса зразка 2008-2015 років (в деяких частинах вона існує до 2020) супроводжувала ціла низка проблем.

Корупційні скандали навколо торгів, великі лоти, які включали десятки військових частин у кількох областях, що в сукупності дозволяло поділити ринок між кількома обраними постачальниками послуг, слабка система контролю, як наслідок закупівля продуктів низької якості, грубі порушення умов їх зберігання, незадовільна якість приготування їжі.

Передані у розпорядження приватним фірмам фонди та обладнання належним чином не обслуговувались та приходили у занедбаний стан, плюс борги за комунальні послуги, адже підприємці намагалися мінімізувати витрати та отримати максимально можливий прибуток за умови невеликої ціни послуги на одного військового.

Варто зауважити, що ще минулого місця Міноборони звинувачувало одного з аутсорсерів – ТОВ «Маяк-Південь», що годує військових у трьох областях, у низькій якості приготування їжі, постачання неякісних продуктів та комунальних боргах, через які об’єктам продовольчої служби військових частин загрожує відключення енергопостачання.

Сподіваємось, що цього разу військове відомство змінить підходи до контролю та не допустить корупції. Інакше нас знов чекають скандальні історії подібні до згаданих вище, скарги солдатів з фотографіями сніданків чи обідів у соцмережах та інші неприємні речі.