АМКУ втретє повернув без розгляду заявку DCH і Skyrizon на концентрацію акцій «Мотор Січі»

Автор: Олексій Махно
Китайська Skyrizon і DCH  втретє звернулися до АМКУ за дозволом на придбання акцій Мотор Січ

Антимонопольний комітет України втретє повернув без розгляду заявку DCH і китайського інвестора ПАТ «Мотор Січ» компанії Skyrizon на концентрацію акцій цього підприємства.

Група DCH (Development Construction Holding) і Skyrizon найближчим часом знову звернуться до АМКУ за дозволом на концентрацію акцій «Мотор Січі», повідомляє пресслужба DCH Group.

Крім того, Група DCH і китайські інвестори направили позов до Господарського суду м.Києва з вимогою визнати рішення АМКУ про відмову в розгляді заяв на концентрацію зазначених сторін і зобов'язати АМКУ вжити їх до розгляду. Відповідна інформація буде оприлюднена компанією Skyrizon в форматі обов'язкового розкриття на Шанхайській біржі.

Нагадаємо, що Шевченківський районний суд міста Києва 18 листопада 2020 року задовольнив скаргу китайських акціонерів «Мотор Січ» і зобов’язав Службу безпеки України (СБУ) за 72 години розглянути клопотання про закриття кримінальної справи.

Раніше, 4 вересня 2020 року, китайські інвестори направили Міністерству юстиції України повідомлення про інвестиційний спір (Notice of Investment Dispute) з вимогою про відшкодування шкоди в розмірі $3,5 млрд. У цьому повідомленні вони вказують на те, що українська влада своєю поведінкою експропріювала їх інвестиції, а також порушила інші права, передбачені чинною Угодою про заохочення і взаємний захист інвестицій, підписаної 31 жовтня 1992 року, між урядами України та Китайської Народної Республіки.

Інтереси китайських інвесторів ПАТ «Мотор Січ» в інвестиційному спорі щодо стягнення з України збитків розміром $3,5 млрд представлятимуть три провідні міжнародні юридичні компанії – Wilmerhale, DLA Piper і Bird & Bird. Радником з питань українського права в міжнародному арбітражі виступатиме компанія Arzinger.