Суд дав СБУ 72 години на закриття справи щодо «Мотор Січі»

Китайські інвестори Мотор Січі погрожують міжнародним арбітражем

Шевченківський районний суд міста Києва задовольнив скаргу китайських акціонерів «Мотор Січ» і зобов’язав СБУ за 72 години розглянути клопотання про закриття кримінальної справи.

Раніше слідчий СБУ проігнорував клопотання китайського інвестора про закриття кримінального провадження, що стосується обставин придбання акцій ПАТ «Мотор Січ». Учора, 18 листопада, у відкритому судовому засіданні за участю слідчого, суд заслухав доводи адвокатів інвесторів і зобов’язав СБУ «прийняти рішення про можливість закриття кримінального провадження з урахуванням позиції акціонерів ПАТ «Мотор Січ» протягом 72 годин з моменту отримання судового рішення».

Водночас китайські інвестори «Мотор Січ», які виступають спільно із групою DCH харківського бізнесмена Олександра Ярославського, підписали договори про юридичну підтримку в інвестиційному спорі проти Україїни з метою стягнення з держави збитків у розмірі 3,5 млрд дол. з трьома провідними міжнародними юридичними компаніями — WilmerHale, DLA Piper та Bird & Bird. Вони представлять інтереси інвесторів в міжнародному арбітражі.



Передісторія продажу ПАТ «Мотор Cіч»

Продаж контрольного пакету акції ПАТ «Мотор Січ», яку контролює В’ячеслав Богуслаєв, був заблокований СБУ, яка відкрило кримінальне провадження за статтями 113 (диверсія) та 14 (готування до злочину) та домоглася арешту акцій судом.

У матеріалах суду вказано, що з 2016 року бенефіціарні власники «Мотор Січі» «з метою ослаблення держави шляхом зруйнування вказаного підприємства як об’єкта, що має важливе народногосподарське та оборонне значення (єдине в Україні підприємство з виробництва цивільних та військових авіаційних двигунів)» продали контрольний пакет акцій заводу офшорним фірмам, «які мають намір перемістити активи та виробничі потужності Товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення».

Передача контрольного пакету акцій «Мотор Січ» офшорній компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited, що пов'язана з Китаєм, розглядалась Антимонопольним комітетом. АМКУ, зокрема, досліджувалось три угоди: придбання китайською компанією Skyrizon Aircraft Holdings Limited акцій компанії Granum Corporation (Панама), акцій компанії Likatron Enterprises Ltd (Кіпр) та акцій компанії Reckoner Investment Holdings Limited (Кіпр), що забезпечує перевищення 50% голосів у їх вищих органах управління. Ці компанії пов'язані з В’ячеславом Богуслаєвим.

Крім того, передачу «Мотор Січі», яка є одним з провідних світових виробників авіадвигунів, під контроль Китаю, намагаються не допустити США, які ведуть з ним торговельну війну. Так, наприкінці вересня 2019 року запорізьку компанію відвідали представники Посольства США та старший радник Пентагону з питань оборони в Україні Дональд Вінтер, а у листопаді засновник приватної військової компанії Blackwater Ерік Прінс.

Після невдалої спроби концентрації акцій через подачу в АМКУ спільної заявки Skyrizon і державного концерну «Укроборонпром», китайці зробили нову спробу, подав 4 серпня 2020 року до АМКУ спільну заявку із DCH Group харківського бізнесмена Олександра Ярославського, проте Антимонопольний комітет відмовився її розглядати.