Екіпаж «Костополя» допущено до самостійного виконання завдань у морі

Екіпаж Костополя допущено до самостійного виконання завдань у морі

Урочиста церемонія вручення вимпела та введення у кампанію екіпажу найновішого малого броньованого артилерійського катера типу «МБАК» – P180 «Костопіль», відбулась на Військово-морській базі «Південь», у Практичній гавані Одеси.

Про це повідомляє інформагенція Міністерства оборони «АрміяInform».

— Після прийняття катера до складу ВМСУ та вручення прапора України нам було потрібно відпрацювати курсові завдання К-1 та К-2, – розповідає командир МБАКу старший лейтенант Богдан Яцько. – Так, екіпаж катера відпрацював такі елементи, як бойова і повсякденна організація катера й приготування його до бою та походу, а також вихід у море і відпрацювання завдань вже безпосередньо там. Після успішного виконання всіх поставлених завдань нам сьогодні урочисто вручили вимпел та ввели у кампанію. Відтепер «Костопіль» зможе виконувати завдання за призначенням як у складі корабельно-тактичної групи, так і самостійно.

Екіпаж Костополя допущено до самостійного виконання завдань у морі

Нагадаємо, що мбака «Костопіль» – сьомий та передостанній за рахунком бронекатер проєкту 58155 «МБАК», що являє собою модифікований на ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» проєкт 58155 «Гюрза-М» від миколаїівського ДПЦК.

Катер був закладений у 2018 році без висвітлення цієї події, спущений на воду 2 квітня 2019 року. До складу корабельно-катерного складу ВМСУ включений у вересні 2020 року.

МБАКа №7 першим отримав протидиверсійну гідроакустичну станцію Cerberus Mod 2 німецької компанії Atlas Elektronik, які були закуплені для встановлення на катерах ВМС у березні-травні 2019 року. Ці ж станції мають отримати й десантні-штурмові катери «Кентавр-ЛК».

Катер озброєний двома бойовими модулями КАУ-30М під управлінням оптико-електронної системи управління вогнем Spin, переносним зенітним ракетним комплексом (ПЗРК), 50-мм автоматичною установкою постановки пасивних перешкод УППП-20, також має можливість постановки мін. Крім того, планується, що катери цього типу у перспективі отримають безпілотний авіаційний комплекс F-2M, розрахований на катапультний запуск з борту катера та парашутну посадку на воду. Наразі БпАК F-2M проходить державні випробування.

Ім'я «Костопіль» катер отримав на честь міста Костопіль Рівненської області, де народився і проживав морський піхотинець Олексій Кондратюк. Український воїн героїчно загинув, виконуючи бойове завдання під Маріуполем Донецької області 17 березня 2017 року.