Хомчак поскаржився, що йому заважають вводити в ЗСУ «натовське» грошове забезпечення

Автор: Андрій Шинко
оХомчак поскаржився, що йому заважають вводити в ЗСУ натовське грошове забезпечення

Нову систему грошового забезпечення в Збройних Силах України планували запустити ще торік, але виявилось, що насправді небагато охочих є змінювати чинну систему...

Про це розповів Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

За його словами зміна однієї системи потребує зміни іншої. Тому часто розпочаті реформи починають буксувати перед опором старої системи. При цьому чимало людей у війську з часом зневірюються і вирішують іти з війська.

Ми ще торік планували запустити нову систему грошового забезпечення, апробовану в багатьох арміях НАТО. Для чого? Ось приклад. Командир 46-го батальйону «Донбас» 54-ї бригади, у званні – полковник, отримує 19 600 грн. Директор Департаменту МО України, полковник – 45 тисяч. Хто з них заслуговує на вищу зарплату і чому – питання дискусійне.

В арміях НАТО всі полковники отримують фактично однаково (однаковий оклад), різниця може бути хіба що за вислуги у війську та з огляду на надбавки за виконання спецзавдань. Подібна кричуща різниця в нашому війську і серед інших категорій звань. Запровадити натовський принцип постійного переміщення з посади на посаду [до прикладу, командира бригади – у військовий виш, викладача – у війська на командну посаду, за 3–4 роки – нова ротація] у нас нині за такої системи це неможливо. Бо директор департаменту чи начальник управління не погодиться перейти на посаду комбата чи комбрига, тому що на цих посадах він отримуватиме значно менше.

Така система вже застаріла і має бути змінена. Я про це вже казав не раз. На словах мене багато хто підтримував, але коли розпочали практичну реалізацію запровадження нової системи, апробованої у багатьох арміях світу, почалося пасування. Насправді, небагато охочих є змінювати чинну систему. Сподіваюсь, наступного року ми таки її зламаємо.

Нова система грошового забезпечення базуватиметься на виплатах за військове звання, що складатиме основну (базову) частину (див. таблицю), до 30% від загального розміру місячного грошового забезпечення складатимуть надбавки стимулюючого та компенсаційного характеру (за службу в бойових частинах, на командних посадах, дефіцитних спеціальностях, за виконання завдань в польових умовах, понаднормово, за ризик для здоров'я та життя та ін). Детально про нову систему грошового забезпечення ми писали тут »».

Розмір базової виплати пропонується встановлювати у залежності від військового звання передбаченого займаною посадою та календарної вислуги років військовослужбовця у відповідному військовому званні (посадові оклади відповідно будуть скасовані).

Розмір базової виплати (70% від загального розміру ГЗ) за пропозиціями 2019 року:

Перспективна система грошового забезпечення ЗСУ

Саме тому приймаються закони із новими військовими званнями, та збільшується лінійка сержантських звань. Адже це одна з обов'язкових умов нової системи, яка буде прив'язана до військових звань визначених посадами, на відміну від існуючої системи – коли військові з однаковим званням можуть перебувати на посадах, оклади за якими дуже відчутно різняться.

Ще один крок до нової системи грошового забезпечення ЗСУ було зроблено в червні 2020 року – у Міністерстві оборони презентували ключовий елемент системи – проєкт Каталогу штатних посад.

Читати також:Систему грошового забезпечення кардинально змінять – військові отримуватимуть від 20 до 60 тисяч

Також нагадаємо, що ще в квітні цього року генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що грошове забезпечення військовослужбовця першого контракту має бути щонайменше на 50% вище, ніж середньомісячна заробітна плата в державі, яка для прикладу у вересні 2020-го становила 11998 гривень. Тобто солдат першого року служби, за цими розрахунками, мав би отримувати не менше ніж 18 тисяч гривень.