«Біла книга» тепер виходитиме раз на три роки

Автор: Андрій Шинко
вперше за 15 років Міноборони не оприлюднило Білу книгу

Міноборони змінило періодичність виходу інформаційного бюлетеня «Біла книга», що видається для систематичного інформування суспільства про процеси які відбуваються у Збройних Силах України та напрямок їх розвитку.

Про це йдеться у наказі Міністерства оборони від 30 жовтня 2020 року №393.

Нагадаємо, що Ukrainian Military Pages у публікації «Непрозорі реформи – вперше за 15 років Міноборони не оприлюднило «Білу книгу», звернули увагу на те, що цьогоріч не було оприлюднено інформаційний бюлетень за минулий рік. Раніше це відбувалось як правило навесні, іноді процес трохи затягувався, але ще ніколи до жовтня.

І сьогодні, в оприлюдненому Міноборони наказі №393, ми отримали чому так сталося.

Зазначений документ скасовує попередні накази, що регулювали вихід «Білої книги» і затверджує нову періодичність її видання – не рідше ніж раз на три роки. Справедливості раді варто відзначити, що це не забаганка чи ініціатива Міністерства оборони, саме таку вимогу передбачає стаття 10 (Громадський нагляд) Закону України «Про національну безпеку України», що набрав чинності 8 липня 2018 року.

Нагадаємо, що Закон «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави», який втратив чинність 8 липня 2018 року, вимагав видавати «Білу книгу» раз на рік (стаття 20).

Проте новий закон не забороняє видавати бюлетень і частіше, ніж раз на три роки.

вперше за 15 років Міноборони не оприлюднило Білу книгу вперше за 15 років Міноборони не оприлюднило Білу книгу вперше за 15 років Міноборони не оприлюднило Білу книгу вперше за 15 років Міноборони не оприлюднило Білу книгу

Із попередніми виданнями щорічника «Біла книга. ЗСУ», за 2005-2018 роки, ви можете ознайомитись в електронній бібліотеці Ukrainian Military Pages.