Командування Медсил затримує виплату військовим лікарям надбавки за COVID-19

Автор: Іван Чигринський
Covid у ЗСУ

Командування Медичних сил ЗСУ затримує подання заявок для виплати премій військовим медикам за лікування хворих на COVID-19, через зволікання значна кількість медиків досі не отримала грошових виплат, повідомляють у Міністерстві оборони України.

Зокрема у відомстві зазначають, що у жовтні міністр оборони Андрій Таран прийняв рішення, щодо щомісячного заохочення військових медиків, які беруть безпосередню участь у лікуванні хворих на COVID-19, додатковою грошовою премією, адже через ппрогалини у нормативній базі, їм на відміну від цивільних колег, Урядом не була встановлена додаткова доплата у розмірі до 300% заробітної плати.

Ці грошові виплати мають нараховуватись за період від 2 червня 2020 року. Очікувалось, що перші виплати за цим наказом відбудуться на початку листопада. Командування Медичних сил, яке підпрядковане Генштабу, мало організувати роботу з поденного обліку фактичного часу виконання робіт з лікування хворих на COVID-19 та віднесення особи до відповідної категорії.

Однак, на сьогодня більше половини військових частин, визначених переліком, не подали заявок щодо потреби в коштах на дану премію. Відповідно було профінансовано лише 14 з 38 частин. Через зволікання значна кількість військових медиків, що вже тривалий час перебувають на передовій боротьби з пандемією, досі не отримали грошового заохочення.

Міністерство оборони очікує від Командування Медичних сил ЗС України якнайшвидшого подання документів, необхідних для виплат встановлених Міністром премій всім військовим медикам за лікування хворих на COVID-19. Департаментом фінансів Міністерства оборони необхідний обсяг коштів для виплати зазначених премій передбачено.

Нагадаємо, що у серпні, одного з високопосадовців Командування Медичних Сил ЗСУ було затримано за мільйонний відкат у тендері на поставку медичних масок українським військовим.