Російська армія отримала бойові машини підтримки танків

Автор: Олексій Махно
Російська армія отримала бойові машини підтримки танків

Російська 90-а гвардійська танкова дивізія Центрального військового округу (в/ч 86274) отримала вісім бойових машини підтримки танків (БМПТ) виробництва Уралвагонзавода.

Це перша поставка БМПТ в Збройні сили Російської Федерації (РФ) в рамках виконання державного оборонного замовлення, повідомляє пресслужба підприємства.

БМПТ «Термінатор» прийнята на озброєння Сухопутних військ Збройних сил РФ в 2018 році. Машина призначена для ураження протитанкових засобів і придушення живої сили противника: від гранатометників і легкоброньованої техніки (БМП і БТР) до основних танків.

Російська армія отримала бойові машини підтримки танків

Через великі кути наведення, 30-мм автоматичні гармати здатні вражати мішені на верхніх поверхах будівель, обстрілювати маловисотні повітряні цілі типу безпілотних літальних апаратів, гелікоптерів та літаків. Також БМПТ озброєна гранатометами і ПТРК. Рухливість забезпечується дизельним багатопаливним двигуном з наддувом В-92С2 потужністю 1000 к.с. виробництва ТОВ «ЧТЗ-УРАЛТРАК» (входить в Концерн «Уралвагонзавод»).

Великий боєкомплект, системи пошуку та виявлення цілей, всеракурсний захист, забезпечують БМПТ перевагу над звичайною БМП – вважають розробники, які стверджують, що за бойовою ефективністю одна БМПТ замінить 2 БМП і механізований взвод.

Російська армія отримала бойові машини підтримки танків

Нагадаємо, що на київській виставці «Зброя та безпека 2017», Укроборонпромом був представлений спільний проєкт Житомирського і Київського бронетанкових заводів та ДАХК «Артем» – бойова машина «Страж», що призначена для вогневої підтримки танків на полі бою, забезпечення їхнього захисту та знищення як повітряних, так і наземних цілей – від розрахунків протитанкових ракетних комплексів, до ворожої бронетехніки та гелікоптерів.

бойова машина Страж

Машина побудована шасі танку Т-64, на яке встановлений бойовий модуль «Дуплет», що був представлений Житомирським бронетанковим заводом минулого року. Бойовий модуль має на озброєнні дві 30-мм автоматичні гармати ЗТМ-2, два 7,62-мм спарені кулемети КТ-7,62, 30-мм автоматичний гранатомет КБА-117 (АГ-17) і 4 пускових установки ПТРК «Бар'єр».

Система пошуку, розпізнавання, ідентифікації цілей і управління вогнем оснащена тепловізором, електронно-оптичною камерою і лазерним далекоміром. Два оператори бойового модуля на бронемашині розташовуються у просторі під баштою. 33-тона бойова машина, оснащена 700-сильним двигуном, який забезпечує максимальну швидкість руху у 62 км/год.

Інформація щодо зацікавленості Міноборони бойовою машиною «Страж» наразі відсутня.