Хомчак підтвердив переозброєння морської піхоти на БТР-4М

Автор: Олексій Махно
Обвішаний поплавками БТР-4  десантувався з катеру Сватове

Виявляється, що невипадково вчора з'явилось відео десантування у воду бронетранспортеру БТР-4 з додатковими поплавками з десантного катеру ВМСУ L434 «Сватове».

Морська версія бронетранспортеру БТР-4 має піти на озброєння військових частин морської піхоти ВМС ЗС України після завершення випробувань. Таку інформацію підтвердив Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак в інтерв'ю АрміяInform.

Не раз доводилось вносити зміни в ДОЗ, замовляти щось інше. Так, цього року ми отримали БТР-4, які мали нам поставити ще торік. До речі, говорячи про бронетранспортери, незабаром розпочнемо випробовування БТР-4 для ВМС. Зрушення є, це факт.

Також раніше Руслан Хомчак повідомив, що Військово-Морські Сили ЗС України до 2030 року мають отримати чотири середні десантні кораблі, а в найближчі роки планується мати на флоті чотири корвети. План на чотири корвети також підтвердив Олександр Миронюк – заступник міністра оборони, який у відомстві курує напрямок озброєння.

Нагадаємо, що вчора ДК «Укроборонпром», на своїй сторінці у Facebook, оприлюднив відео десантування у воду бронетранспортеру БТР-4 з додатковими поплавками, подібними до тих, якими обладнували БТР-4М для морської піхоти ВМС Індонезії.

Додаткові поплавки потрібні через велику осадку БТР-4, корпус якого майже повністю занурюється під воду, що призводить до збільшення опору руху на плаву, який в середньому на 18% перевищує аналогічний показник для бронетранспортеру БТР-3Е.

Порівняльний аналіз водохідних якостей БТР-3Е і БТР-4Е »»

Нагадаємо, що Корпус морської піхоти Індонезії (Korps Marinir – KORMAR) після придбання в 2016 році пробної партії з 5 БТР-4М (на фото) і їх випробувань в 2017-му, відмовився від подальших їх закупівель на користь продовження закупівлі БМП-3Ф до 54 закуплених в 2009-2012 роках. У результаті, 22 квітня 2019 року, Міноборони Індонезії підписало з «Рособоронекспортом» контракт вартістю 175,2 млн дол. на закупівлю 22 бойових машин піхоти БМП-3Ф і 21 гусеничного бронетранспортера БТ-3Ф, ставши його першим замовником.

БТР-4М БТР-4М фото © Dicky Asmoro/ Handre Saleh

Відео випробувань у 2016 році модифікації БТР-4М, розробленої в інтересах морської піхоти ВМС Індонезії, на Салтівському водосховищі, у Харкові:

Нагадаємо, що в 2019 році НВО «Практика» пропонувала для оснащення морської піхоти ВМСУ новий БТР «Отаман» 6х6, проте в 2020 році, Міністерство оборони України, яке підписало спільне рішення про створення нової броньованої платформи 6х6 в інтересах морської піхоти, вирішило відмовитись від цього варіанту на користь єдиної лінійки бронемашин на шасі 8х8.