Міноборони відмовилось від нового БТРа 6х6 для морпіхів

Отаман 6х6

Міністерство оборони України, яке свого часу підписало спільне рішення про створення нової броньованої платформи 6х6 в інтересах морської піхоти, вирішило відмовитись від цього варіанту на користь єдиної лінійки бронемашин на шасі 8х8.

Про це повідомляє інформаційна агенція Defense Express.

Проєкт «Отаман» розроблявся на підставі Спільного рішення між підприємством НВО «Практика» та Міністерством оборони України, яке було підписане у 2019 році. Цей документ був наслідком наради представників ВМС (зокрема Командування морської піхоти – КМП), Департаменту військово-технічної політики, ЦНДІ ОВТ і самого підприємства «Практика» щодо створення лінійки уніфікованих броньованих колісних машин .

Було вирішено, що КМП має сформувати та надати для опрацювання до ЦНДІ ОВТ тактико-технічне завдання на бронетранспортер та лінійку спеціалізованих машин на шасі «Отаман» з колісною формулою 6х6 та 8х8. Адже, конструкція «Отаману» модульна і шляхом додавання однієї вісі дозволяє виготовляти машини 8х8 з огляду на уніфікованість вузлів підвіски.

Отаман 6х6

Після підписання Спільного рішення 5 червня 2019 року, НВО «Практика» власним коштом почала виготовлення дослідного зразка. Діючий масогабаритний макет бронетранспортера був продемонстрований на міжнародній виставці «Зброя та безпека – 2019».

Отаман 6х6

Максимальне навантаження на одну вісь у конструкції «Отамана» становить 9 тонн. Це означає, що максимальна маса «Отаману» 6х6 може бути 27 т, а бронемашини 8х8 – 36 т.

Це, на думку виробника, надає машині конкурентної переваги платформі в порівнянні з іншими бронетранспортерами, що розроблені в Україні, зокрема, БТР-3 і БТР-4. Тут, Defense Express повідомляє, що спільний проєкт КБ «Південне» та Rheinmetall, із встановлення на платформу БТР-4 автоматизованої гармати від Rheinmetall для боротьби з БпЛА, провалився саме через нездатність БТР-4 прийняти вагу установки.

Читати також: Німеччина заблокувала спільну з Україною розробку ЗРК

Через відсутність затвердженого тактико-технічного завдання, на цю та інші машини, завершити розробку робочої конструкторської документації на цей зразок компанія «Практика» не змогла та відповідно у жовтні 2019 року листом звернулось за роз’ясненнями до тодішнього начальника Генерального штабу — Головнокомандувача ЗС України Руслана Хомчака.

Ще одна нарада, знову ж за участю представників Міноборони, Генштабу, а також морської піхоти відбулась вже у 2020 році. На ній обговорювався стан розробки оперативно-тактичних вимог до спеціалізованих машин на базі 6х6, а також до машин з колісною формулою 8х8.

Отаман 6х6

У підсумку було заявлено про недоцільність використання платформ 6х6 як колісної бази для спеціалізованих машин, і запропоновано розглянути можливість використання колісної формули 8х8, аби забезпечити уніфікацію броньованих колісних машин, які буде використовувати морська піхота. Тож КМП має завершити відпрацювання проєкту оперативно-тактичних вимог до машин лише з колісною формулою 8х8.

Тобто тут ми можемо зрозуміти, що морська піхота і ЦНДІ ОВТ ЗС України досі так і не розробили жодних оперативно-тактичних вимог та тактико-технічних завдань для розроблення бронетранспортерів та спеціалізованих машини на уніфікованому шасі.

Щодо платформи 6х6, то «Практика» «скоріш за все, буде доводити свій зразок 6х6 з прицілом на експорт, але без використання цієї машини у власній армії шанси продажу розробки іноземному замовнику зменшуються», – зазначає директор Defense Express Сергій Згурець.

Читати також:Новий БТР «Отаман-3» пройшов ходові випробування

Варто зазначити, що вперше платформу «Отаман» 6х6, на базі якої може бути створена техніка різноманітного призначення, «Практика» представила 4 роки тому, на «Зброя та безпека 2016». Тоді вона демонструвалася у варіанті САУ, з баштою від 2С1 «Гвоздика», а сайт компанії повідомляв, що розробка здійснювалась на основі Спільного рішення Міноборони «На відкриття дослідно-конструкторської роботи на розроблення базових колісних шасі для самохідних артилерійських установок, шифр «Накат».