ЗСУ отримали десятки безпілотних комплексів А1-СМ «Фурія»

А1-СМ Фурія

НВП «Атлон Авіа» поставило ЗСУ десятки БпАК А1-СМ «Фурія», а також виконала перший експортний контракт. Щоб продати за кордон одну «Фурію» дозвіл отримували шість місяців

Про це повідомляє Defense Express з посиланням на директора фірми Артема В’юнника.

«Збройним Силам України у цьому році поставлено декілька десятків БпАК А1СМ «Фурія», які призначені для розвідки та коригування вогню артилерії. Саме під ці завдання і розроблявся та вдосконалювався наш комплекс. Головний споживач розробки – це артилерійські підрозділи бригад, з якими у нас налагоджено тісний зв’язок», – повідомив пан В’юнник.

Також компанія здійснювала ремонт та оновлення комплексів, які раніше були поставлені до частин ракетних військ та артилерії Сухопутних військ Збройних Сил України.

Нагадаємо що, за результатами успішних державних випробувань, безпілотний авіаційний комплекс розвідки та коригування вогню артилерії А1-СМ «Фурія» офіційно прийнятий на озброєння Збройних Сил України наказом Міністерства оборони №115 від 09.04.2020 року.

А1-СМ Фурія

Першим закордонним замовником безпілотного авіакомплексу подвійного призначення стала приватна компанія з Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ).

«Ми поставили на експорт виріб БпАК А1-МС, який, звісно, за своїми тактико-технічними можливостями, характеристиками та функціоналом відрізняється від того комплексу, який застосовується у Збройних Силах України. Це зрозуміло», – зазначив директор.

Виготовлення комплексу пройшло без жодних проблем. Адаптували програмне забезпечення під потреби покупця, перевели на англійську мову всю документацію. Проте найбільші несподіванки чекали, коли дійшло до отримання дозволів на експорт, насамперед Державної служби експортного контролю.

Постачання БпАК інозамовнику компанія здійснювала самостійно, без спецекспортерів. Уся процедура отримання дозволу на експорт зайняла більше шести місяців. Питанння щодо навіть виносилось на засідання Міжвідомчої комісії з питань військово-технічного співробітництва.

У компанії «Атлон Авіа» висловили обережний оптимізм, що при реалізаціі наступних експортних контрактів подолання бюрократичних та організаційних перешкод буде здійснюватися набагато швидше з боку усіх учасників цього процесу.

Артем В’юнник також повідомив, що підприємство продовжує ініціативні роботи зі створення нового безпілотного ударного комплексу (баражуючого боєприпасу) «Грім» і наступний рік має стати проривним для цієї розробки.

Читати також:ЖБТЗ передав ЗСУ понад 100 бойових машин піхоти БМП-1 і БМП-2