Армія США отримала на Різдво бойових роботів

Автор: Олексій Махно
Армія США отримала на Різдво бойових роботів

За кілька днів до Різдва американська армія достроково отримала два прототипи наземних безпілотних (роботизованих) платформ Robotic Combat Vehicle-Light або RCV-L.

Американська компанія Pratt Miller, яка працює над програмою RCV-L разом із британською компанією QinetiQ, оприлюднила фотографію роботів із червоними бантами, якими прикрашають подарунки до свят, пише американський портал The Drive.

Нагадаємо, що компанії Pratt Miller і QinetiQ отримали контракт від Армії США на поставку чотирьох дослідних зразків легких роботів для подальшої розробки та випробувань. Перший прототип американська армія отримала в листопаді, другий у грудні.

Спільний проєкт Pratt Miller і QinetiQ є невеликою гусеничною платформою на базі платформи Pratt Miller EMAV, яка важить близько семи тонн в базовій конфігурації (власна вага платформи близько 3 тонн, решта корисне навантаження). Основна заявлена місія RCV-L – безпілотний апарат для ведення розвідки місцевості перед проходженням основних армійських підрозділів.

RCV-L здатний пересуватися зі швидкістю до 72 км/год та діяти в повністю автоматичному режимі, за винятком застосування озброєння. Машина має мультикоптер HoverFly, керований по кабель-тросу. За допомогою дрона оператор матиме кращу ситуаційну обізнаність.

Армія США отримала на Різдво бойових роботів

Поточна стандартна конфігурація озброєння включає турель M153 (CROWS II) керовану оператором, що може оснащуватись різними видами зброї, наприклад, 12,7-мм кулеметом М2 або 40-мм автоматичним гранатометом. Варіант турелі CROWS-J додатково має протитанкову ракетну установку Javelin.

RCV-L є одним з трьох типів RCV, які американська армія планує придбати в найближчі роки.

Армія США отримала на Різдво бойових роботів

У січні армія також обрала 10-тонний мінітанк M5 Ripsaw від Howe and Howe Technologies, підрозділу Textron, переможцем у конкурсі на середню наземну платформу RCV-Medium (RCV-M). Важку машину RCV-Heavy (RCV-H), яка повинна сталь легким безпілотним танком вагою 20-30 тонн, маємо побачити на польових випробуваннях у 2023 році.

Більше про концепцію застосування роботів американською армією, що розробляє широкий спектр безпілотних систем, ви можете прочитати в матеріалі Ukrainian Military Pages: «Армія США: менші бригади, сильніші дивізії і багато роботів».

Армія США отримала на Різдво бойових роботів

Читати також:Oshkosh придбає компанію Pratt Miller, що розробляє роботів