Угорщина отримала легкі бойові гелікоптери H145M

Угорщина отримала легкі бойові гелікоптери H145M

Міністерство оборони Угорщини повідомило про отримання від Airbus Helicopters трьох гелікоптерів Airbus H145M оснащених бортовою системою озброєння HForce.

Загалом до Угорщини вже доставлено 16 з 20 легких багатоцільових вертольотів H145M.

В угорських машинах використовується модульна система HForce Tier 2 (рівень 2), що дозволяє застосовувати підвісну некеровану зброю, зокрема, контейнери з некерованими ракетами та автоматичну зброю від 7,62-мм кулеметів до 20-мм гармат.

Проте, завдяки модульній структурі, систему HForce згодом можна буде модернізувати й до вищого стандарту. Наразі триває робота над HForce Tier 3, адаптованої під управління ракетами ПТРК Spike. Озброєння наступних рівнів також включатиме ракети керовані відбитим лазерним променем, ракети «повітря-повітря» та безпілотні літальні апарати.

Вертольоти H145M є частиною великої програми модернізації авіації Збройних сил Угорщини, в рамках якої у компанії Airbus Helicopters було також замовлено 16 багатоцільових гелікоптерів H225M Caracal. Обидва типи гелікоптерів оснащені системою HForce.

Нагадаємо, що 27 листопада, Угорщина підписала угоду щодо придбання зенітних ракетних систем NASAMS вартістю близько $1 млрд. А за десять днів до цього було підписано контракт на придбання 2 багатоцільових транспортних літаків Embraer C-390 Millennium у конфігурації повітряного заправника KC-390. Раніше було придбано 2 транспортних літаки A319.

У вересні також було підписано контракт з німецьким концерном Rheinmetall, на понад 2 млрд євро, щодо придбання 218 бойових машин піхоти Lynx KF41 та дев'яти броньованих ремонтно-евакуаційних машин (БРЕМ) Buffalo, що передбачає локалізацію виробництва БМП.

У 2018 році у Німеччини було придбано 44 танки Leopard 2A7 та 24 самохідні гаубиці PzH 2000. Окрім самого озброєння угода охоплює широкий пакет додаткового обладнання. Крім того було орендовано 12 танків Leopard A4HU для підготовки танкістів до надходження 2A7.

Угорщина вже другий рік поспіль, значно збільшує витрати на оборону – у планах на 2021 рік згадується 30% збільшення до 778 млрд форинтів (приблизно 2,2 млрд євро), передбачається виділення значних коштів на переозброєння армії сучасною технікою. Також передбачається повна заміна стрілецької зброї зразками національного виробництва за чеською ліцензією.