Угорщина підписала контракт з Rheinmetall на придбання та локалізацію виробництва БМП Lynx

Угорщина підписала контракт з Rheinmetall на придбання та локалізацію виробництва БМП Lynx

Міністерство оборони Угорщини 9 вересня підписало контракт з німецьким концерном Rheinmetall щодо придбання понад двохсот БМП Lynx та локалізації їх виробництва.

Угорщина стане першим користувачем німецьких бойових машин піхоти Lynx. Контракт на суму понад 2 млрд євро підписаний, у середу, командувачем ЗС Угорщини Ференцом Коромом та головою правління німецької компанії Арміном Паппергером у Будапешті

Угода охоплює 218 бойових машин піхоти Lynx KF41 та дев'ять броньованих ремонтно-евакуаційних машин (БРЕМ) Buffalo. Контракт включає технічне обслуговування, тренажери, навчання персоналу, а також первинну поставку запасних частин. БМП Lynx («Рись») будуть оснащені залюдненою баштою Lance із 30-мм гарматою, що також розробленою Rheinmetall.

БРЕМ Buffalo БРЕМ Buffalo (фото: Rheinmetall)

Під час першого етапу Угорщина отримає 46 бойових машин піхоти Lynx, а також дев'ять БРЕМ Buffalo, усі побудовані в Німеччині. Постачання має завершитись до початку 2023 року.

На другому етапі побудують 172 БМП «Рись» в Угорщині. З цією метою уряд Угорщини та Rheinmetall у серпні 2020 року домовились створити спільне підприємство, відповідальне за створення виробництва в Угорщині, яке фінансуватиметься місцевою компанією.

БМП Lynx була вперше представлена у 2016 році на виставці Eurosatory, через два роки була показана «важча» версія KF41. Основним озброєнням БМП є башта LANCE з 30 або 35-мм гарматою та пусковою установкою ПТРК, яка може бути оснащена відповідно до вимог замовника. БМП розроблена з використанням сучасних технологій, що підвищують захист машини (модульна броня, активні системи) та ситуаційну обізнаність.

БМП Lynx БМП Lynx (фото: Rheinmetall)

Угорщина другий рік поспіль збільшує витрати на оборону – у планах на 2021 рік згадується 30% збільшення до 778 млрд форинтів (приблизно 2,2 млрд євро). Збільшений бюджет передусім направлять на модернізацію армії, зокрема оснащення новим озброєнням.

Так, у Німеччини вже було придбано 44 танки Leopard у модифікації 2A7 та 24 гаубиці PzH ​​2000. Угода була підписана у 2018 році, окрім самого озброєння, вона охоплювала широкий пакет додаткового обладнання. Вже незабаром до Угорщини вирушать перші два з 12 танків Leopard A4HU орендованих для підготовки угорських військових до прийняття новіших 2A7.

Крім того, відповідно до вже укладених контрактів, надійде 20 легких гелікоптерів Airbus H145M, 16 важких H225M Caracal, 2 транспортних літаки A319. Також передбачається повна заміна стрілецької зброї зразками національного виробництва за чеською ліцензією.

Приблизно мільярд доларів Угорщина планує витратити на придбання американсько-норвезьких систем протиповітряної оборони NASAMS з ракетами AMRAAM-ER.