Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення

Автор: Андрій Шинко
Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення

Міністерство оборони України внесло чергові зміни до Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних Сил України.

Зміни внесені наказом Міноборони від 04.11.2020 № 398 набули чинності 22 грудня.

Новий наказ виправляє безліч помилок, що були допущені попереднім наказом від 30 червня 2020 року № 238, який наприклад визначав в якості зимової форми для курсантів ВВНЗ сорочку з коротким рукавом та... спідницю.

Також неіснуюче звання «Перший сержант» замінили на «Головного сержанта».

Документом визначається, що на зовнішньому боці правого рукава на відстані 105 мм нижче плечового шва, крім нарукавного знаку виду чи роду військ, може нашиватися знак Міністерства оборони України, Апарату Головнокомандувача Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил України (міжвідових органів управління).

У зразках, розробники нового наказу вирішили «увіковічити» прізвище Хомчака:

Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення

Скасували чоботи радянського зразка, що були повернуті Роті почесної варти замість чорних «берців» попереднім наказом.

Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення

У зв'язку з введенням нових генеральких звань змінено погони.

При цьому для скасованого звання «генерал-полковник» погони теж визначили, адже кому це звання вже приисвоєне носитимуть його за законом і далі. Водночас наказом не передбаченні погони для генералів армії України, які схоже носитимуть старі погони, з якими звільнилясь зі служби.

Також цікаво, що тепер для звання «адмірал» одночасно передбачено двоє різних погонів – для «нових» адміралів (дорівнює вищому сухопутному званню «генерал») і для тих хто його отримав до 1 жовтня 2020 року (дорівнює сухопутному званню «генерал-полковник»).

Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення Міноборони знов змінило форму і знаки розрізнення

Решта погонів не змінилися та відповідають попередньому наказу.

Колір ниток цього разу теж не змінювали.

Читати також:За хабарі змінював техумови на військову символіку – затримано полковника, начальника відділу ГУ РСМЗ