Росія намагалася вкрасти документацію комплексу «Нептун»

Росія намагалася вкрасти документацію комплексу Нептун

Один з агентів ФСБ РФ, який цього року був затриманий в Україні, намагався вкрасти секретну документацію новітнього українського протикорабельного ракетного комплексу «Нептун».

Про це повідомила СБ України у пресрелізі з нагоди професійного свята контррозвідки СБУ. Повідомляється, що контррозвідка у 2020 році припинила діяльність чотирьох агентурних мереж і затримала одинадцять агентів російських спецслужб, трьох з яких – під час спроби вчинення диверсій і терактів на об’єктах критичної інфраструктури.

Агента Федеральної служби безпеки Російської Федерації було затримано 6 травня 2020 року під час фотографування документації та її пересилання своїм кураторам у ФСБ РФ. У рамках спецоперації шпигуну була надана несправжня документація. За виконання шпигунських дій затриманий мав одержати 10 тисяч доларів США.

Загалом у 2020 році за матеріалами контррозвідки розпочато 288 кримінальних проваджень за злочини проти основ національної та громадської безпеки. Серед цих проваджень 76 стосуються державної зради, 50 – терористичної та диверсійної діяльності, 9 – посягань на територіальну цілісність і недоторканність України, 4 – шпигунства.

Упродовж року також набули чинності 92 вироки, у тому числі 30 за державну зраду і 20 за терористичну діяльність.