Нова емблема 59-ї бригади – фантазія вичерпалася?

Автор: Андрій Шинко
Нова емблема 59-ї бригади – фантазія вичерпалася

Пресслужба 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка оприлюднила нову нарукавну емблему, яка демонструє хіба що закінчення фантазії у розробників символіки.

В опису, наведеному пресслужбою бригади, зазначається, що нарукавна емблема (яку в ЗСУ з «легкої руки» затриманого на хабарі начальника відділу ГУРСМЗ на радянський манер називають нарукавним знаком) має вигляд геральдичного щита, оливкового кольору з блакитним кантом. Центральним елементом є три розширених срібних шеврона облямованих та зазубрено розімкнутих чорним, верхній з яких з петлею.

Повідомляється, що такі шеврони в українському війську кінця 1917 - початку 1918 року позначали посаду отаману корпусу і використовувались Яковом Гандзюком на честь якого названа бригада. Все це доволі дивно пов'язується між собою (мабуть лише в головах розробників). Хіба що було б логічно, як би подібну емблему, зі знаком розрізнення отамана корпусу, затвердили для бригади «імені отамана корпусу».

Нова емблема 59-ї бригади – фантазія вичерпалася

Також зазначається, що нарукавний знак виконаний в кольорах притаманних механізованим військам Збройних Сил України. А вгорі над щитом розміщено оливкову декоративно-інформаційну стрічку з синім кантом та срібним написом «ДО ПЕРЕМОГИ».

Водночас, справедливості раді, згадаємо, що це не перше подібне рішення – емблема Управління по роботі з сержантським складом ЗС України являє собою просто зображення трьох сержантськиї шевронів на щиті. А 28-а окрема механізована бригада імені Лицарів Зимового Походу на своїй емблемі використала зображення нагороди – Залізного хреста «За зимовий похід і бої».

Попередня (неофіційна) емблема 59-ї бригади:

Нова емблема 59-ї бригади – фантазія вичерпалася