Чеська колісна формула як вирішення українських військових потреб

Автор: Ігор Карпов
Чеська колісна формула як вирішення українських військових потреб

Шлях України до НАТО – надзвичайно складний. Однак яким би він не був, питання технічного забезпечення у цьому аспекті – одне з найголовніших. Адже, без технічного переоснащення війська, стати членом Альянсу – практично не можливо.

Це особливо стосується українських ЗС, які зараз перебувають на етапі трансформації та переоснащення. Звісно, за кілька років «осучаснити» українську військову техніку – фізично не можливо. Однак, яким би тернистим не був цей процес, його потрібно долати за будь-яку ціну. Тим, більше в контексті заміни автомобільної техніки, яка експлуатується вже понад 30-40 років.

Ніхто не стане заперечувати, що для ЗС України давно постала потреба у заміні застарілих та зношених КамАЗів, ЗіЛів, МАЗів та ГАЗів. Особливо ця проблема стала відчутною після початку збройної агресії РФ проти України на сході України. Адже, автомобільній техніці довелось долати сотні кілометрів як по Україні аби дістатись зони ООС, так і в самій зоні по території Донецької та Луганської областей. Аби, хоч якось вирішити цю проблему було розгорнуто численні польові ремонтні майстерні, які займались її ремонтом у польових умовах. Однак, як не ремонтуй старий автомобіль – новішим він не стане…

Вантажівки ЗСУ в АТО Вантажівки ЗСУ в АТО

Не виключенням є і окремі зразки артилерійських систем, які встановлені на шасі, які були розроблені близько півстоліття тому. Виробництво яких, повсякчас розміщено на території РФ. Тож, вбачаючи необхідність заміни автомобільної складової ЗС України, у Міноборони почали шукати шляхи вирішення цієї проблеми. І як результат – така заміна була знайдена.

Ставка на «Tatra»

Як стало відомо, нещодавно зі ЗМІ, що окрім чеських САУ «ДАНА», Україна планує зробити чеське підприємство «Tatra» – головним постачальником різних шасі та колісних баз для потреб Збройних Сил України.

Це стало відомо, після того, як на одному з українських полігонів відбулись випробування новітньої реактивної системи залпового вогню «Буревій», яку розглядають як заміну застарілим РСЗВ «Ураган», що знаходяться на озброєнні ЗС України. Як виявилося, «Буревій» розміщений на шасі високої прохідності Т815-7Т3RC1 від чеської «Tatra» з колісною формулою 8х8. Шасі – ергономічне, має високий рівень прохідності і максимальну швидкість понад 100 км/год.

Бойова машина РСЗВ Буревій на шасі Tatra Бойова машина РСЗВ «Буревій» на шасі Tatra (фото: Defense Express)

В своїх коментарях українським ЗМІ, заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк, зазначив що «зараз велика частина таких систем все ще розміщена на застарілих радянських машинах. Незважаючи на велику кількість замовлень для українського війська, «Кременчуцький автомобільний завод» зараз перебуває в процедурі банкрутства, тому необхідно шукати альтернативу. У разі проходження системою «Буревій» всіх необхідних випробувань, буде розглянуто питання переходу ЗСУ на нові колісні платформи, які відповідають всім вимогам країн-членів НАТО, з подальшою локалізацією їх виробництва в Україні», – заявив Миронюк.

А згодом стало відомо, що на базі шасі «Tatra» планується замовляти машини зі складу РСЗВ «Вільха», ракетного комплексу «Нептун» та ряду іншої спеціалізованої техніки. Таким чином, у оборонному відомстві роблять ставку саме на чеське шасі, яке має стати основним для вітчизняного війська.

І такий вибір для керівництва оборонного відомства не випадковий.

Автомобільне шасі TATRA FORCE (T 815-7) Автомобільне шасі TATRA FORCE (T 815-7) (фото: Tatra)

Шасі високої прохідності Т815-7Т3RC1 від чеської «Tatra» – широко відоме у Європі. Розробка цієї колісної бази стала можливою завдяки укладеній у жовтні 2009 р. угоді між чеською фірмою «Tatra» та американською фірмою «Navistar Defense» (військове відділення автомобілебудівної корпорації «Navistar») про спільну розробку військових вантажівок і продажу їх на міжнародному ринку.

Автомобілі американо-чеського альянсу представляли собою машини «Tatra» 815-7, із 6-циліндровими дизельними двигунами «Navistar MaxxForce» D 12.4 потужністю 450 к.с. і 6-ступінчастою автоматичними коробками передач фірми «Allison». У 2010р. контейнеровоз «Navistar/Tatra» ATX6 з колісною формулою 6х6 і бортова вантажівка з гідравлічним краном «Navistar/Tatra» ATX8 типу 8х8 були продемонстровані на виставці «Eurosatory» 2010 у Парижі. На сьогодні ця колісна база доступна з колісною формулою 4х4, 6х6, 8х8.

Важкий евакуаційний тягач на шасі Tatra T815-7 8х8 Важкий евакуаційний тягач на шасі Tatra T815-7 8х8 (фото: Tatra)

Загалом, за 10 років, колісне шасі «Tatra» 815-7 поступово набирає популярності. Сьогодні, ця колісна база перебуває на озброєнні армій Чехії, Словаччини, Індії і морської піхоти Індонезії. Очевидно, невдовзі до цього переліку приєднається Данія і Україна.

«Втрачений» КрАЗ

Як сьогодні можна зрозуміти, вибір чеської колісної бази – не від гарного життя…

Причина вибору чеського виробника у якості головного постачальника високопрохідних шасі різних формул для ЗС України не випадкова. Адже, Кременчуцький автомобільний завод перебуває на стадії банкрутства, і донедавна саме він розглядався як основний постачальник автомобільних шасі різних видів для потреб війська. Принаймні ставка робилась на шасі КрАЗ-7634НЕ з колісною формулою 8х8.

Автомобільне шасі КрАЗ-7634НЕ Автомобільне шасі КрАЗ-7634НЕ (фото: АвтоКрАЗ)

Адже, як відомо мобільний ракетний комплекс РК-360МЦ з уніфікованою пусковою установкою УСПУ-360 на сьогодні базується на самохідному шасі – КрАЗ-7634НЕ 8х8, вантажопідйомністю 27 т. Сама ж пускова установка призначена для розміщення, тимчасового зберігання, транспортування, підготовки до пуску та пуску ракет Р-360. Шасі спец виробу було оснащене потужним 460-сильним двигуном та автоматичною КПП із максимальним крутним моментом 2500 Н/м. Разом із трансмісією прохідного типу таке агрегатування дозволяло реалізувати високі тягово-динамічні характеристики автомобіля. Перша та друга осі шасі – керовані, усі мости – ведучі. Рульовий механізм – інтегрального типу із гідропідсилювачем для зниження зусилля на рульовому колесі до 10 кгс. Повний привід усіх коліс забезпечував спецвиробу на цьому шасі експлуатацію в умовах бездоріжжя.

СПУ Нептун на шасі КрАЗ-7634НЕ УСПУ-360 РК «Нептун» на модифікованому шасі КрАЗ-7634НЕ

Проте, якою б потужною та перспективною не здавалась українська розробка – розраховувати на неї не варто. Ще й через те, що вона нова та вимагатиме ще певного часу на доопрацювання, на відміну від чеського аналога, який вже отримав своє визнання у військових з різних країн Європи. Тим більше, чеське шасі вже уніфіковане під потреби та вимоги країн НАТО, особливо з огляду на плани України отримати у наступному році Плану дій щодо членства у Північноатлантичному альянсі.

Принаймні, як запевняє Міністр оборони України Андрій Таран, процес реформування українського війська триває, і його попередні результати дають змогу сподіватись на всебічну політико-військову підтримку щодо прийняття такого рішення на наступному Саміті Альянсу у 2021 році. За його словами, сьогодні курс України на повноправне членство в НАТО закріплений у Конституції України. А швидке отримання Плану дій щодо членства в НАТО — мета, зафіксована у нещодавно прийнятій Стратегії національної безпеки України. І з огляду на це, питання переоснащення українського війська на колісні бази визнані країнами НАТО – логічний та виправданий крок.

Особливо в умовах триваючої збройної агресії РФ проти України…

Читати також:Український процес переозброєння, або які висновки виносить Україна з Азербайджанської перемоги у Нагірному Карабасі

Ігор Карпов, Київ

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.
Ілюстровано редакцією Ukrainian Military Pages.