Греція підписала контракт на придбання 18 літаків Rafale

Автор: Олексій Махно
Греція підписала контракт на придбання 18 винищувачів Rafale

Греція і Франція підписали контракти на придбання 18 винищувачів Rafale, систем озброєння для них, а також на матеріально-технічне забезпечення.

Теодорос Лагіос, генеральний директор з питань озброєння та інвестицій грецького Міністерства оборони, та Ерік Трапп'є, голова та генеральний директор Dassault Aviation, підписали сьогодні, 25 січня 2021 року, контракт на придбання 18 літаків Rafale для ВПС Греції та контракт на матеріально-технічне забезпечення. Лагіос також підписав додатковий контракт з Еріком Беранже, генеральним директором MBDA, на поставку озброєння для літака. Поставки розпочнуться влітку 2021 року і триватимуть протягом двох років.

Замовлення включає 12 літаків Rafale, які нещодавно були введені зі складу Повітряно-космічних сил Франції, та 6 нових, які будуть вироблятися на заводах Dassault Aviation.

«Рафалі» будуть озброєні крилатими ракетами SCALP, протикорабельними ракетами AM39 Exocet і багатоцільовими ракетами класу «повітря-повітря» MICA. Крім того, MBDA також поставлятиме ракети «повітря-повітря» Meteor, підвісні прицільні контейнери Thales TALIOS і керовані бомби Hammer, вироблені Safran Sagem DS.

Ці літаки замінять Mirage 2000, який надійшов на озброєння в 1985 році.

Контракт на логістичну підтримку для ВПС Греції діятиме протягом чотирьох з половиною років.

Раніше повідомлялось, що вісімнадцять винищувачів Rafale, озброєння до них, навчання і логістика обійдуться Греції в €2,32 млрд ($2,8 млрд). Проте на початку цього місяця грецькі парламентарі схвалили угоду вартість якої складає €2,5 млрд ($3,04 млрд).

Греція також планує протягом кількох років модернізувати 84 F-16 Block 52 до нової конфігурації Block 70 (F-16V), основною перевагою якої є поліпшена ситуаційна обізнаність отримана за рахунок інтеграції радара APG-83 AESA, більшого кольорового дисплея, і передової системи нашоломного наведення DJHMCS (Digital Joint Helmet Mounted Cueing System).

Крім того, Греція зацікавлена у придбанні ескадрильї з 24 F-35A, яке розпочнеться після 2024 року, тобто після введення у стрій Rafale та початку модернізації F-16.

За повідомленнями грецьких ЗМІ, присутні на підписані контракту грецький міністр оборони Нікос Панайотопулос та його французька колега Флоренс Парлі також мали обговорити питання продажу фрегатів Belharra, що виробляються французькою Naval Group, як експортна версія середніх фрегатів FDI, побудованих для французького флоту.