Верховний Суд залишив у силі рішення щодо виплат до 5 травня

Уряд видав постанову на перерахунок пенсій військовим

Верховний Суд залишив у силі рішення у зразковій справі щодо розміру виплати ветерану війни разової щорічної грошової допомоги до 5 травня.

Відповідне рішення ухвалила 13 січня цього року Велика Палата Верховного Суду.

Раніше до Суду надійшло подання судді Полтавського окружного адміністративного суду про розгляд цієї справи як зразкової, а рішенням від 29 вересня 2020 року Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду визнав протиправною бездіяльність Центру по нарахуванню та здійсненню соцвиплаті зобов’язав нарахувати та виплатити недоплачену грошову допомогу, з урахуванням попередньо виплаченої суми інваліду війни 2 групи.



Тож замість виплаченої допомоги 3160 гривень відповідача зобов’язали виплатити 8 мінімальних пенсій за віком, що становить 13104 гривні.

Під час розгляду справи судді наголошуват, що на момент отримання спірної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік слід керуватися вимогами Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», що передбачає виплату грошової допомоги до 5 травня для учасників бойових дій у розмірі 5 мінімальних пенсій за віком, інвалідам війни 1 групи –10 мінімальних пенсій за віком, 2 групи – 8 мінімальних пенсій за віком, 3 групи – 7 мінімальних пенсій за віком.

Рішення Великої Палати Верховного Суду набирає законної сили з моменту його прийняття, є остаточним і оскарженню не підлягає. Суди мають враховувати правові висновки Верховного Суду, викладені у рішеннях за результатами розгляду зразкових справ (ч. 3 ст. 291 Кодексу адміністративного судочинства України).




Використані джерела: АрміяInform