Львівський бронетанковий поставить «Дозор-Б» на експорт

Дозор-Б

Державне підприємство «Львівський бронетанковий завод» (ЛБТЗ), що входить до складу «Укроборонпром», уклало зовнішньоекономічний контракт на експорт бронемашин «Дозор-Б».

Про це повідомляє Український мілітарний портал із посиланням на коментар директора львівського держпідприємства Віктора Андрощука.

Цього року уклали контракт на експорт бронемашини «Дозор-Б» і маємо замовлення на комплектовання, – розповів про експортну складову роботи заводу Віктор Андрощук.

До якої саме країни поставлятимуть «Дозори» і скільки замовлено машин не повідомляється.

Нагадаємо, що тактичну бойову колісну бронемашину (ТКБМ) «Дозор-Б» розробили на Харківському конструкторському бюро з машинобудування, виготовленням корпусу займалися інші підприємства (ЛКМЗ, Завод ім. Малишева, КБТЗ, ЛБТЗ), при цьому серійне виробництво мало відбуватися у Львові. Саме там була виготовлена перша (і поки єдина) партія, яку в 2016 році передали для підконтрольної експлуатації 95-й десантно-штурмовій бригаді.

Дозор-Б

Під час експлуатації ТКБМ було виявлено багато недоліків, котрі поступово усувалися фахівцями ХКБМ та ЛБТЗ. Останні зміни в конструкторську документацію були внесені на початку поточного року, а 3 липня 2020 року наказом Міноборони №245 «Дозор-Б» було прийнято на озброєння за результатами державних випробувань і підконтрольної експлуатації.

Водночас тогорічним державним оборонним замовленням (ДОЗ) для ЗС України було передбачено придбання 24 польських легких бронетранспортерів Oncilla, що є ліцензійною версією вітчизняного «Дозор-Б» по 8,3 млн грн за одиницю.

Перші отримані ЗСУ бронетранспортери Oncilla показали під час урочиста передача військової техніки ЗС України 23 серпня 2020 року.

Пізніше, у листопаді 2020-го, з'явилась інформація про можливу підготовку до виробництва «Дозорів» у Харкові – ХКБМ уклало Львівським бронетанковим заводом угоду щодо придбання комплекту стапелів для зварювання корпусу БТР «Дозор-Б».