Міномет «Молот» повертається у війська після оновлення

Автор: Олексій Махно
Міномет Молот повертається після оновлення

Модернізований міномет «Молот» відстріляв п’ять тисяч пострілів, проблем чи ускладнень не було – стверджують представники Заводу «Маяк» – всі зауваження від армійців врахували.

Нагадаємо, що 4 січня 2021 року пресслужба «Маяка», що входить до складу ДК «Укроборонпром», повідомила, що розпочата процедура постановки на озброєння модернізованого міномета М-120-15 «Молот» (також його називають М-120-16).

Підприємство розраховує на замовлення у декілька тисяч мінометів «Молот».

Модернізований міномет презентували восени 2020 року, на цей час він вже завершував проходження держаних випробувань. Він має замінити на озброєнні попередню версію. Також висловлювались пропозиції змінити назву, щоб уникнути небажаних асоціацій з першою версією міномету та випадками загибелі та поранення військових.

Щодо поліпшень, то на заводі доопрацювали механізм запобігання подвійному заряджанню, задля зменшення корозії та відмови механізму через вплив температури, крім сталі використали бронзу. Замінили опорну плиту – вона стала легшою та її можна використовувати на неґрунтових поверхнях. Полегшили механізм колісного ходу – конструкція позбулась амортизаторів, натомість використали ресори, які вважаються більш довговічними.

Варто зазначити, що в жовтні 2020 року, заступник гендиректора Укроборонпрому Мустафа Найєм заявив, що приватна компанія вкрала документацію на вдосконалений 120-мм міномет «Маяка» і намагається поставити його на озброєння ЗС України як свою розробку.