В Укроборонпрому вкрали креслення нового «Молота»

Міноборони закуповує болгарські 120-мм міномети ЕМ-120

Приватна компанія вкрала документацію на вдосконалений 120-мм міномет, розроблений київським заводом «Маяк», що входить до складу ДК «Укроборонпром», на базі «Молота».

Про це повідомив заступник генерального директора Державного концерну «Укроборонпром» Мустафа Найєм під час інтерв’ю в ефірі Радіо НВ.

По мінометах, думаю, в нас буде велика новина до кінця цього року чи наступного року. Я дуже сподіваюсь, що буде поставлена на озброєння нова модель міномету, який зараз проходить останні стадії випробування...

Доречи, документація на цей міномет була вкрадена приватною компанією, яка теж намагалася поставити його на озброєння, але поки що він не стоїть. Ми будемо чекати, як буде вирішувати ситуацію Міністерство оборони. Я розраховую, що наступного року ми вже будемо постачати свій міномет по Державному оборонному замовленню

За словами Мустафи Найєма новий міномет є поліпшеною версією сумнозвісного міномету М120-15 «Молот», проте із зрозумілих причин Укроборонпром хоче дати йому іншу назву.

Нагадаємо, що цього року випробування проходять відразу три вітчизняних 120-мм міномета – «Бучарда» приватного підприємства «Старокраматорський машинобудівний завод», «МП-120» від приватної компанії «Українська бронетехніка» та доопрацьований і покращений «Молот» від Укроборонпрома. Ціна мінометів українського виробництва – від 500 до 600 тисяч гривень.

Крім того, через те що вітчизняні міномети не завершили випробування, Міноборони вирішило придбати міномети ЕМ-120 виробництва компанії EMCO (Болгарія), що є аналогом 2Б11.