Завод «Маяк» намагається поставити на озброєння ЗСУ міномети «Молот»

Автор: Олексій Махно
Маяк хоче поставити  на озброєння ЗСУ міномети Молот

Завод «Маяк», що входить до складу ДК «Укроборонпром», розпочинає процедуру постановки на озброєння міномета М-120-15 «Молот», про що було повідомлено 4 січня 2021 року.

Майже рік, як наша команда готується до процедури постановки на озброєння міномета М-120-15 «Молот». Ми розуміємо всю відповідальність, враховуючи все, що було з Молотом у минулому.

Завод «Маяк» розпочинає процедуру постановки на озброєння міномета М-120-15 «Молот». З повагою до Української Нації, головний конструктор Заводу Маяк Олександр Гордєєв

Зауважимо, що міномет М120-15 «Молот» наказом Генерального штабу ЗС України №446 від 17.11.2015 був допущений до експлуатації в ЗСУ на особливий період, проте згодом Генштабом було прийняте рішення щодо припинення експлуатації цих мінометів.

Постановка ж (прийняття) на озброєння відбувається за результатами державних випробувань.

Зазначимо, що в 2020 році державні випробування проходили відразу три вітчизняних 120-мм міномети. Крім доопрацьованого «Молота» це були – «Бучарда» від приватного підприємства «Старокраматорський машинобудівний завод» (яке виготовляло близько 50% компонентів міномету «Молот», зокрема й ствол), МП-120 від приватної компанії «Українська бронетехніка». Ціна мінометів українського виробництва – від 500 до 600 тисяч гривень.

Нагадаємо, що Завод «Маяк» восени 2020 року показав модернізований міномет «Молот». Поліпшений варіант має замінити на озброєнні попередню версію, також висловлювались пропозиції змінити йому назву, щоб уникнути небажаних асоціацій в особового складу з першою версією міномету та випадками загибелі та поранення військових.

Читати також:Дослідження підриву мін у каналі ствола 120-мм міномета

На заводі доопрацювали механізм запобігання подвійному заряджанню, задля зменшення корозії та відмови механізму через вплив температури, крім сталі використали бронзу. Замінили опорну плиту – вона стала легшою та її можна використовувати на негрунтових поверхнях. Доопрацювали механізм колісного ходу – він теж став значно легшим, конструкція позбулась амортизаторів, натомість було використано ресори, які вважаються більш довговічними.

Варто зазначити, що в жовтні 2020 року, заступник гендиректора Укроборонпрому Мустафа Найєм заявив, що приватна компанія вкрала документацію на вдосконалений 120-мм міномет «Маяка» і намагається поставити його на озброєння ЗС України як свою розробку.

Читати також:Міноборони закуповує болгарські 120-мм міномети ЕМ-120

Щоб мати можливість залишати коментарі перейдіть на веб-версію