ВМСУ створили береговий ракетний дивізіон «Нептун»

РК-360МЦ Нептун

У Військово-Морських Силах ЗС України створили ракетний дивізіон, який отримає на озброєння протикорабельний комплекс «Нептун», і почали його підготовку.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на інтерв’ю командувача ВМСУ Олексія Неїжпапи телерадіокомпанії «Бриз».

За його словами, нещодавно один з підрозділів перейшов на штат ракетного дивізіону. Військова частина готується прийняти перший дивізіонний комплект берегового ракетного комплексу 360МЦ «Нептун» цього року.

З початку нового навчального року ми починаємо готувати дивізіон, як ракетний. На базі ракетного комплексу “Нептун”

Який саме дивізіон перевеlено на штат ракетного не повідомляється.

Нагадаємо, що раніше командувач Морської піхоти Юрій Содоль повідомляв, що після прийняття на озброєння протикорабельної ракети «Нептун» у морській піхоті буде створений ракетний полк. Наразі в структурі Командування морської піхоти ВМСУ є 32-й реактивний артилерійський полк і 406-а окрема артилерійська бригада імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова, окремі дивізіони якої розміщені на узбережжі Чорного та Азовського морів.

Береговий ракетний комплекс 360МЦ «Нептун» прийнято на озброєння 23 серпня 2020 року. Наприкінці грудня 2020 року ДККБ «Луч» і Міністерство оборони України уклали контракт про постачання у 2021 році першого дивізіонного комплекту для ЗСУ.

Дивізіон 360МЦ «Нептун» складається з рухомого командного пункту (РКП-360), 6 пускових установок УСПУ-360 (3 стартові батареї), 6 транспортно-заряджальних машин ТЗМ-360 і 6 транспортних машин ТМ-360. Машини комплексу планується розмістити на шасі Tatra.