Гірські штурмовики наступають «по-натовськи»

опис фото

На одному з військових полігонів тривають командно-штабні навчання за участю 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗС України, що має неофіційну назву «Едельвейс».

Кореспонденти АрміяInform дізнавались подробиці в учасників навчань.

— Нині завершується етап планування наступального бою й завтра діятиме практично. Війська відпрацюють те, що три доби планували: військовослужбовці удосконалюватимуть навички ведення наступальних дій, — розповів один з офіцерів бригади.

За його словами, підготовка й ведення бою на навчаннях наближені до стандартів НАТО.

— Для багатьох з нас це ще нова тема, але люди навчаються. Ми, як бригада, вже у 2019-му пройшли навчання процесу ухвалення рішень, взяли участь у міжнародних навчаннях на львівському полігоні, теж за стандартами Альянсу. Тобто основу маємо. Нині штаб бригади й підрозділи вдосконалюються. Звісно, є різниця у плануванні нашому й «натовському», – зазначив представник «Едельвейсу».

Гірські штурмовики наступають по-натовськи

Відмінності – у змісті документів, у плануванні й кількості кроків для організації бою.

— Також різниця у тім, що штаб постійно обговорює на брифінгах свої напрацювання – після аналізу завдання й вироблення варіантів дій. І тільки після цього затверджують варіанти дій, відпрацьовують бойовий наказ. Тобто це передбачає постійну тісну співпрацю між посадовими особами штабу бригади, – підкреслив офіцер.

Гірські штурмовики наступають по-натовськи

Розпочалися навчання з отримання завдання на приведення бригади у бойову готовність та доукомплектування.

— Перший – мобілізаційний етап. Далі отримали бойове розпорядження на підготовку наступального бою з висуванням з глибини. Завершується штабна фаза проведенням взаємодії – це фінальний етап планування. Тобто в цей час бойовий наказ слід відпрацювати, довести до підрозділів. А штаб бригади й командири мають провести взаємодію на великомасштабній карті, – прокоментував співрозмовник.

Він додав, що навчання дають можливість вдосконалити навички: штабу бригади – у плануванні, командирам – в управлінні.