Непотрібні та дорогі – ВМС США планують достроково списати всі катери Mark VI – ті самі які очікує Україна

Автор: Олексій Махно
ВМС США планують достроково списати всі катери Mark VI

ВМС США можуть все цього року списати всі патрульні катери Mark VI, найстарішим з яких всього шість років. Серед причин – невідповідність сучасним завданням ВМС, обмежена вогнева потужність та дороговартісне обслуговування.

Видання The Drive, з посиланням на несекретне повідомлення Головного управління (GENADMIN), повідомляє, що флот планує позбутися катерів, призначених для патрулювання прибережних вод, вже до кінця 2021 фінасового року (до 30 вересня 2021 року).

Джерело, знайоме зі станом програми, повідомляє, що Військово-морське експедиційне бойове командування (Naval Expeditionary Combat Command – NECC), до якого в даний час приписані ці патрульні катери, може почати їх списання вже наступного місяця.

У січні 2021 року, під час віртуального симпозіуму Асоціації надводного флоту, генерал-майор КМП США Трейсі Кінг, глава підрозділу експедиційної війни в Канцелярії начальника військово-морських операцій, сказав: «У сценаріях ведення військових дій проти інших країн [таких як Росія або Китай], Mk VI вважаються не потрібними, враховуючи їх невеликий розмір і обмежену ракетну вогневу міць, також човни дороговартісні в обслуговуванні».

Незважаючи на початкові плани придбати 48 катерів Mk VI, американські ВМС в період з 2012 по 2015 рік замовили у SAFE Boats International (SBI) лише 12 патрульних катерів за середньою ціною від 7 до 8 млн дол. кожен. Експедиційне командування (NECC) прийняло їх в період з 2015 по 2017 рік. За останні шість років додаткових закупівель не проводилося. Прогнозовані витрати на нові Mk VI наразі коливаються між 14 і 16 мільйонами доларів.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

Нагадаємо що 17 червня 2020 року Державний департамент США погодив запит Україні на продаж, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 патрульних катерів Mark VI та пов'язаного з ними озброєння (32 модулів MSI Seahawk A2; 40 гармат MK44 Bushmaster II та ін.), загальною орієнтовною вартістю 600 мільйонів доларів.

При цьому шість Mark VI Україна отримає безоплатно в рамках безпекової допомоги США за відповідними програмами. Ще десять катерів зможе придбати за кошти оборонного бюджету.

Всі катери надійдуть з озброєнням. За словами командувача Військово-Морських Сил України контр-адмірала Олексія Неїжпапи із системами озброєння, що встановлюватимуться як на Mark VI, так і на «Айлендах», вже повністю визначились.

Командувач не розкрив деталей, але раніше обговорювалось, що катери можуть оснастити малогабаритними протикорабельними ракетами типу ВGM-176В Griffin. Крім того, в лютому стало відомо, що на всіх «Айлендах» буде встановлена 30-мм дистанційно керована артилерійська система MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster.

Наприкінці грудня командувач ВМСУ повідомив про підписання контракту на будівництво для ВМС України першої партії катерів Mark VI. На початку січня, з повідомлення Міністерства оборони США, стало відомо, що це буде два катери які будуватимуть до грудня 2022 року.

У повідомленні йдеться, що 31 грудня 2020 року, компанія SAFE Boats International LLC (Бремертон, штат Вашингтон), отримала довготривалий контракт на поставку двох патрульних катерів MK VI з фіксованою ціною 19 969 119 дол. без визначення остаточних термінів поставки матеріалів і супутню підтримку при підготовці до виробництва і постачання до України.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

Mk VI має повну водотоннажність 72 т, довжину 25,8 м, ширину 6,2 м і осадку 1,2 м. Силова установка Mk VI з двох дизельних двигунів MTU 16V2000M94 з водометами забезпечує максимальну швидкість 35 вузлів і короткочасну максимальну швидкість у 41 вузол.

Дальність ходу на швидкості у 30 вузлів близько 600 миль. Катер може бути озброєний дистанційно керованими 25 мм автоматичними гарматами M242 Bushmaster, 12,7 та 7,62-мм кулеметами, а також іншим озброєнням.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

На катері може бути розміщено 18 осіб включно з екіпажем. Конструкція задньої палуби та корми дають можливість спускати та піднімати невеликі човни, безпілотні підводні апарати, запускати безпілотні літальні апарати (БпЛА).